Propada Bandićev projekt, ministarstvo odbilo izdati dozvolu za spalionicu!

Ministarstvo graditeljstva odbilo je dati lokacijsku dozvolu za izgradnju spalionice u Resniku i traži od Grada da donese plan gospodarenja otpadom.

resnik-protiv-spalionice

“Odbija se zahtjev Grada Zagreba, Ureda gradonačelnika za izdavanjem lokacijske dozvole za zahvat: Izgradnja postrojenja za termički obradu otpada na lokaciji Žitnjak – istok na terenu kompleksa Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda”, piše u rješenju nadležnog ministarstva, objavio je Večernji lista koji ističe da je posjedu ovog dokumenta te donosi njegov preslik.

“Nakon što donese plan gospodarenja otpadom, treba provjeriti je li taj plan, odnosno jesu li prostorno planska rješenja sad važeća sukladno tome’, izjavila je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, javlja HRT.

A taj plan kao da je sve dalje, jer iako vjeruje u dogovor s ministarstvom, gradonačelnik Milan Bandić sad ne inzistira na spalionici. Bandić je za Radio Sljeme izjavio kako još nije definitivno odlučeno na koji će se način komunalni otpad zbrinjavati – “je li to spalionica ili nešto alternativno”.

Kompletna oporba u je protiv spalionice, građani pogotovo, mada se njihov glas slabo čuje.

“Najvažnije je sačuvati novac građana Zagreba. Ovaj prijedlog predviđa 3 puta skuplju spalionicu. Treba sačuvati zdravlje građana – potrebno je da se smeće pali na 1100 stupnjeva, a ne na 800 po prijedlogu”, kazao je u izjavi za HRT predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić poručio je kako je Resnik vodozaštitno područje i neprihvatljivim smatra da se tamo gradi centar za gospodarenje otpadom. Također je protiv javno-privatnog partnerstva. “Možemo se dovesti u situaciju da sutra privatnik to uzme, poveća cijenu, dovozi otpad iz drugih gradova”, dodao je Mikulić.