Priprema se velika obnova Zapadnog kolodvora, prvog željezničkog kolodvora u gradu Zagrebu

Foto: ZG express

Prvi Zagrebački kolodvor, Zapadni – očekuje velika obnova. Prvi projekt odnosi se na modernizaciju pruge do Glavnoga, što počinje u ponedjeljak, pa će promet teći jednim kolosijekom, dok se drugi odnosi na obnovu same zgrade, javlja HRT.

Komadić pruge između zagrebačkog Zapadnog i Glavnog kolodvora duljine svega tri i pol kilometra najprometnija je željeznička dionica u Hrvatskoj. Dnevno ovdje prođe 180 što putničkih što teretnih vlakova, a oronula infrastruktura Zapadnog kolodvora malo koga ostavlja ravnodušnim.

– Na cijeloj dionici od Zapadnog do Glavnog kolodvora mijenjat će se svi objekti na pruzi poput tračnica ili željezničko-cestovnih prijelaza i ovom prilikom iskoristila bih da najavim da od ponedjeljka, od 20.3. pa dva tjedna do 2.4. kreće posebna regulacija prometa. Što znači da se promet neće zaustavljati ni u jednom trenu dok će se ti radovi obavljati, ali će biti moguća kašnjenja od nekih 15 minuta jer će se sve obavljati jednim kolosjekom dok će na drugom kolosjeku biti radovi, rekla je glasnogovornica HŽ Infrastrukture Željka Miša.

Procijenjena vrijednost projekta je gotovo 30 milijuna eura, a financira se iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Planirani završetak radova je sredina iduće godine.

Osim pruge, obnovit će se i zgrada Zapadnog kolodvora stara 160 godina koja je posljednji put obnavljana 2007. kada su promijenjeni krovište, stolarija i pročelje.

U tijeku je izrada projektne dokumentacije koja bi trebala biti gotova najesen, nakon čega slijedi javna nabava. Prve procjene su da će radovi koštati dva milijuna eura, a financirat će ih u potpunosti HŽ Infrastruktura.

– Obnavljat će se sve. S vanjske strane fasada, stolarija, iznutra sve prostorije, konstrukcija zgrade, instalacije, zgrada će postati energetski učinkovita. Bit će prilagođena i osobama s invaliditetom, ističe Miša.

S obzirom na to da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, glavnu riječ vodit će konzervatori.

– Tako da ona će zadržati svoj izvorni oblik, ali će biti malo modernija i ljepša kad sve završi, objasnila je Miša.

Što i dugujemo ovom kolodvoru čija je izgradnja označila povijesni ulazak željeznice u Zagreb. Dodajmo kako bi kroz nekoliko godina osim Zapadnog, u novom ruhu trebala zasjati i zgrada Glavnog zagrebačkog kolodvora.