Preminuo Josip Ivanković, osnivač legendarnih Zlatnih dukata i autor Dinamove himne

Foto: Screenshot Youtube

Preminuo je Josip Ivanković, skladatelj, tekstopisac, aranžer, producent i pjesnik, čovjek koji će u povijesti ostati upisan kao začetnik tamburaškog sastava Zlatni dukati i autor Dinamove himne “Nebo se plavi”.

Objavio je to na svom službenom profilu objavio legendarni glazbeni urednik i producent Siniša Škarica, navodeći da je tužnu vijest potvrdila Ivankovićeva obitelj.

Škarica je uz vijest o smrti Josipa Ivankovića objavio i članak koji mu je posvetio u jednoj ranijoj prigodi, a u kojem piše:

“1988., u veljači, kada se rađaju vodenjaci i ribe, pjesnici i umjetnici (J. I. vodenjak je rođen 24. siječnja 1949.) pojavio se Josip Ivanković s novim Zlatnim dukatima i albumom kojeg je nazvao ‘Nek zvone tambure’. Taj naslov postao je prevratničkom parolom, nekom vrstom proglasa slavonskog prkosa, a njegova uspješnica ‘Zbog tebe’ prvim novim velikim tamburaškim evergrinom.”

“A Zlatni dukati postali su bakljonoše novog pokreta; slovili su kao bend bez kojeg se nije moglo pjevati Hrvatsku. Zvuk tamburice je postao sinonim nacionalnog ponosa rijetko zabilježen u povijesti patriotskog bunta s kojim je, pada nam na pamet, možda jedino usporediv onaj brđanskih Škota i zvučni zid njihovih teških gajda”, piše Škarica.

Prva Ljubav – Nebo se plavi, bijeli se Zagreb grad: