Preminuo je pjevač i glumac Branko Blaće, legendarni Gubec-beg hrvatskog kazališta

Foto: Kazalište Komedija

Pjevač i glumac Branko Blaće, nezaboravni Gubec-beg hrvatskog kazališta, preminuo je u 74. godini.

Vijest je potvrdilo Kazalište Komedija u čijoj objavi stoji:

“Otišao je u legendu vječnosti legendarni Gubec-beg hrvatskog kazališta. Branko Blaće, naš Bleki, godinama se stoički, uz pomoć supruge Vesne i kćeri Lane, nosio s teškom bolešću. Rođen u Zagrebu, stupio je na kazališnu scenu u vrijeme kada je kazalište Komedija promoviralo prve hrvatske rock-opere i neke od svojih najpopularnijih i najviše izvođenih predstava, Gubec-bega i Gričku vješticu, te druge mjuzikle.

Foto: Kazalište Komedija

Karijeru je počeo u grupama Sjene i Grešnici. Nastupao je na omladinskom festivalu Subotica ‘67. i na Zagrebfestu. Tijekom pjevačkog školovanja pjevao je i klasični repertoar, od Handela, preko Schuberta i Schumanna do Brahmsa. Pjevač i glumac snažne osobnosti i markantne, muževne scenske pojave odmah se vinuo u zvjezdane visine na praizvedbi Gubec-bega Krajača, Metikoša i Prohaske, u režiji Vlade Štefančića, 5. ožujka 1974., predstavi koju su u Koncertnoj dvorani Valtroslava Lisinskog i na brojnim gostovanjima vidjele tisuće i tisuće gledatelja. U Komediji je u radni odnos stupio 1. travnja 1978. i ostao do mirovine, 31. prosinca 2008.
U Gričkoj vještici igra Sinišu, u pop-operi Ho-ruk Slobodana, u mjuziklu Crveni otok Aleksandra Pavloviča. U mjuziklu Jadnici, 1982., u njegovoj prvoj verziji prije nego što je postao svjetski hit, ostvario je nadasve dojmljivog Javerta. Na praizvedbi glazbenog komada Tata, udajem se za Crnca ostvaruje ulogu Johnyja, u Operi za tri pare Macheatha te još dvije antologijske uloge u rock-operama, Ulrika Celjskog u Crnoj kraljici i Caiaphasa u Jesusu Christu Superstaru. Antologijskom Gupcu, s kojim ga poistovjećuje najšira publika, vraća se 2004., u režiji Igora Mešina i Damira Lončara.
Njegov vrlo lijep, snažan bas-baritonski glas mnogi su htjeli usmjeriti prema operi no on je, spoznajući koliko mu je glas mikrofoničan, razvijao glazbeničku svestranost na estradi i festivalima zabavne glazbe. Često je pjevao i snimao duete s Nadom Rocco i Ditkom Haberl, ali i s opernom primadonom Boženom Ruk-Fočić. Na albumu Zagrli me nježno autor je glazbe nekih od pjesama.
Uz kazališnu karijeru, Branko Blaće svoju je glumačku nadarenost iskazivao u filmovima, pretežno trilerima u američkoj koprodukciji. Dospio je i do opere, tumačeći glumački dio naslovne uloge Ere s onoga svijeta Jakova Gotovca u sjajnoj televizijskoj ekranizaciji Danijela Marušića.
Bogato i svestrano iskustvo rado je dijelio u pedagoškim radom s mladim glumcima i pjevačima zainteresiranim za mjuzikle. Tumačio im je specifičnosti tehničke i interpretativne strane pjevanja u mjuziklu.
Ispod Blekijeve snažne vanjštine kucalo je toplo, široko srce za njegovu obitelj i prijatelje, za glazbu i kazalište. Od svjetala pozornice odlazio je ljeti puniti baterije u netaknutu prirodu Velebita. Zauvijek će ostati jedinstvena pojava hrvatskog kazališta i glazbe.
Počivao u miru.
Posljednji ispraćaj bit će u krugu obitelji kojoj Kazalište Komedija upućuje izraze iskrene sućuti.”