Predstavljena ‘Analiza medijskog tretmana rodnog nasilja u Hrvatskoj’

Predstavljena 'Analiza medijskog tretmana rodnog nasilja u Hrvatskoj'
Foto: Mario Milošević

U Napretkovom kulturnom centru održan okrugli stol i predstavljena Analiza medijskog tretmana rodnog nasilja u Hrvatskoj na trima nacionalnim televizijama koju je provela Agencija za elektroničke medije.

U sklopu okruglog stola provedena je i panel diskusija u kojem su sudjelovali brojni stručnjaci, znanstvenice i novinarke koji se bave ovom temom.

Analiza medijskog tretmana rodnog nasilja provedena je u sklopu Studije medijskog tretmana rodnog nasilja u Mediteranskom području emitiranja koju je inicirala radna skupina Žene i mediji koja djeluje u sklopu Mediteranske mreže regulatornih tijela (MNRA).

Predstavljena 'Analiza medijskog tretmana rodnog nasilja u Hrvatskoj'
Foto: Mario Milošević

Cilj ove analize bio je preispitati medijsko pokrivanje rodnog nasilja pa je u tu svrhu provedena analiza informativnih emisija triju nacionalnih TV kuća, HRT, Nova TV d.d. i RTL Hrvatska u vremenskom intervalu od dva mjeseca. Rađena je kvantitativna i kvalitativna analiza emitiranog sadržaja posvećenog rodno uvjetovanom nasilju.

Ukupno je zabilježeno 79 priloga koji su sadržajem bili vezani uz analiziranu temu rodno uvjetovanog nasilja. Pohvalan je sve češći način korištenja termina koji sugeriraju da se u slučaju nasilja nad ženama radi o rodno uvjetovanom nasilju, o društvenom problemu, a ne o privatnoj tragičnoj situaciji. S obzirom na analizirane podatke može se zaključiti da u praćenju rodno uvjetovanog nasilja postoji tendencija koja zabilježene slučajeve ne tretira kao izolirane pojave nego kao informacije od općeg interesa.

U diskusiji na okruglom stolu sudjelovale su: Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, dr. sc. Marina Ajduković, psihologinja, sociologinja i profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te Daniela Petković, bivša voditeljica Caritasove kuće za žrtve obiteljskog nasilja. U diskusiji su sudjelovale i novinarke koje se dugi niz godina bave ovom tematikom kao što su: Katarina Periša Čakarun, urednica Odjela Informativno medijski servis HTV-a, Ksenija Kardum, direktorica Informativnog programa Nove TV, i Ana Brdarić Boljat, urednica i voditeljica na RTL televiziji.

Daniela Petković u svom izlaganju iznijela je podatke da je od 2008. godine do danas na smještaju bilo 430 korisnika, među kojima je čak 244 djece. U Kući je započet rad sa tom djecom kako bi se prekinuo transgeneracijski prijenos nasilnog obrasca ponašanja u čemu je bila nužna suradnja sa odgojno obrazovnim ustanovama i društvom u cjelini. S tim radom nastojalo se spriječiti da ta djeca u budućnosti ne postanu žrtve ili nasilnici po obrascu koji su gledali u svojoj obitelji.

“Uloga medija u senzibilizaciji i promjeni društvenih stavova o svakom, a posebice rodno uvjetovanom nasilju je nesporna. Smjernice za odgovorno ponašanje medija u tom području su nužne, no nužna je osobna odgovornost svakog pojedinca kad izvještava o slučajevima nasilja u obitelji. Kad se radi o najboljem interesu djece predlažem da si svatko tko o tome izvještava postavi pitanja ‘Bi li način na koji je prikazano nasilje u njegovoj obitelji to dijete odobrilo/odabralo jednoga dana kada kao odrasla osoba bude odlučivala o sebi i prikazu svojih roditelja i obitelji'”, rekla je profesorica Ajduković.

Skup, koji je moderirala Anita Malenica, članica Vijeća za elektroničke medije, a sudionike je pozdravila Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. (Mario Milošević)