Predstava “Kako druga polovica voli” u režiji Filipa Detelića uskoro u Satiričkom kazalištu Kerempuh

Foto: Luka Dubroja

U Satiričkom kazalištu Kerempuh u pripremi je predstava “Kako druga polovica voli” engleskog dramatičara Alana Ayckbourna, u režiji Filipa Detelića, koja će se premijerno izvesti u nedjelju, 16. travnja 2023. godine.

Alan Ayckbourn smatra se jednim od najplodnijih i najuspješnijih suvremenih dramskih pisaca, a komad „Kako druga polovica voli“ osigurao mu je planetarnu popularnost. Na Kerempuhovim daskama zaživjet će u režiji Filipa Detelića, glumca s izuzetno bogatim scenskim i komediografskim iskustvom.

Nakon što je igrao u istom naslovu 2010. godine, na ispitu glume u klasi profesora Damira Munitića, Filip Detelić poželio je prenijeti to iskustvo i znanje u sadašnji trenutak, realizirati ga uz podršku i suigru svojih kazališnih kolega i prijatelja. Prirodan je to impuls, nakon tolikih ostvarenih, redom izvrsnih uloga, zaviriti na drugu stranu, doživjeti kazališni proces iz perspektive različite od one glumačke, koje se ni u ovom slučaju nije želio odreći.

U suvremenom vodvilju, u brzom ritmu i uz upečatljive karaktere, pred vama će se odviti nevjerojatan niz komičnih obrata i situacija koje će naše junake voditi u sve dublji kaos iz kojeg će uzalud pokušati izvući živu glavu, propadajući sve dublje u živo blato svojih ljubavnih odabira.

Tri para koja žive u gotovo identičnim stanovima Ayckbourn je iskoristio za specifično poigravanje scenskim prostorom. Postavlja se pitanje koliko smo uopće originalni i neponovljivi ili pak živimo u strogo utabanim stazama, vrteći se u krug kao zamorci noću u svojim sumornim kavezima.

Ova priča koja je osvajala publiku gdje god da je igrana, propituje čvrsto zadane društvene norme malograđanskih okvira te njima suprotstavljenu ljubavničku vatru. Mogu li strast i želja opstati u rutini predvidive svakodnevice? Odgovor je da mogu, ali ne nužno prema vlastitom partneru…

U predstavi igraju: Filip Detelić, Nataša Kopeč, Mia Anočić Valentić, Marko Hergešić, Josipa Anković i Matija Šakoronja.

Autor prijevoda i lokalizacije je Damir Munitić, scenografiju potpisuje Matija Blašković, kostime Vedrana Rapić, autor glazbe je Mario Mirković, a oblikovatelj svjetla Aleksandar Mondecar.

Pretpremijera predstave će se održati u petak, 14. travnja, a prva repriza nakon premijere je 21. travnja u Satiričkom kazalištu Kerempuh.