Poznata meteorologinja upozorila: “Sutra možemo očekivati još jedan vrlo olujan dan”

Foto: ZG express

Još se nije sanirala šteta od prošlotjednog nevremena, a već stižu nova upozorenja.

“Sutra možemo očekivati još jedan vrlo olujan dan”, izjavila je u središnjem Dnevniku HTV-a bila je Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

“Sutra će biti dan u kojem sigurno valja pratiti prognozu i upozorenja te biti neprestano na oprezu s obzirom na to da će se gotovo cijeli dan pojavljivati nevremena u različitim dijelovima Hrvatske, a ponegdje će biti i izraženija. Bit će i jakog vjetra i lokalne tuče i svih drugih elemenata koji mogu doći s takvim nevremenom”, rekla je Dunja Mazzocco Drvar.

Tvrdi kako će već ujutro na udaru biti Primorje i sjeverni Jadran i dio srednjeg Jadrana, a zatim će se nepovoljno vrijeme širiti po ostatku Hrvatske.

“Vidimo da su ekstremi postali sve češći i u vremenskoj i u prostornoj skali. Živimo u sve toplijoj klimi koja ima sve više elemenata koji donose ovako ekstremne vremenske uvjete, i vrućine i oluje. Imamo i veću temperaturu, koja je toplina i energija za ovakve sustave, a i sve više vlage u ovako toplom zraku, a ona je gorivo za ovakve sustave. Posljednjih osam godina bile su najtoplije otkad je mjerenja. Takve pojave”, smatra Mazzocco Drvar, trebale bi se nastaviti što ne znači nužno da će svaka iduća godina biti toplija od prethodne jer postoje godišnje varijacije.

“Međutim, trenda je takav da će se globalno zatopljenje još nekoliko desetljeća nastaviti. Sve ovisi o tome koliko brzo počnemo provoditi određene mjere i koliko brzo one počnu pokazivati rezultate. Ono što sigurno znamo je da čak i kad prestanemo emitirati stakleničke plinove temperatura će nastaviti rasti”, upozorava Mazzocco Drvar.

“Situacija je ozbiljno shvaćena, ali i dalje nije dovoljno jasno što i tko točno treba poduzeti. Nacionalna razina misli da će lokalna nešto poduzeti, a lokalna se pak oslanja na nacionalnu. Mnogi misle da ćemo klimatske promjene usporiti ili riješiti mi koji se bavimo klimom što nije točno. Svi se moramo tome posvetiti. Kao što kaže recentna europska strategija za prilagodbu klimatskim promjenama- brže, sustavnije i jače nego li smo do sada radili”, zaključila je Mazzocco Drvar.