POUČNO I ZABAVNO NA BUNDEKU: Floraart donosi brojna predavanja i zanimljive radionice

Floraart 2018
Foto: Ivan Marinković

Kako je izgledala čajanka u vrtovima Škotske prije 400 milijuna godina, piknik uz rijeku u blizini Chicaga prije 300 milijuna godina ili sunčanje na kredskom otoku Hvaru s dinosaurima, mogli su doznati svi koji su posjetili zanimljivu radionicu o pradavnim vrtovima na 53. Floraartu, koji se do 3. lipnja održava na zagrebačkom Bundeku.

Bogat edukativni program dao je odgovore i na pitanja zbog čega neko cvijeće možete pronaći samo u određenim bojama i kako amaterske fotografije učiniti pravim malim umjetničkim dijelom.

Floraart 2018
Foto: Ivan Marinković

“Tijekom sljedećih dana u kupoli na Floraartu očekuje nas niz zanimljivih radionica. Tako će nas u četvrtak članovi Udruge studenata Šumarskog fakulteta naučiti kako prepoznati problem na drveću, doznat ćemo sve o pradavnim vrstama stabala i živim fosilima koji se i danas nalaze u zagrebačkom Botaničkom vrtu, ali i kako se proizvode orhideje. U petak nas očekuje zanimljivo predavanje o najstarijim stablima, te prezentacija najljepših kućnih vrtova Zagreba i Zagrebačke županije. U subotu će se prezentirati izrada kokedame – novog trenda u cvjećarstvu, varijante u kojoj se biljke omataju mahovinom bez lonca i na taj način se dobiju vrlo atraktivni dekorativni elementi u prostoru. Bit će riječi i o maceratima i hidrolatima od cvijeća, a na Floraartu ove godine predstavljamo i nekoliko zanimljivih knjiga poput proširenog izdanja knjige Travnjaci Nikole Samardžije i brošure Urbano šumarstvo za početnike“, istaknula je Vesna Čuljat, iz Zrinjevca.

Floraart 2018
Foto: Ivan Marinković

Floraart je oduvijek zanimljiv srednjoškolcima koji ga posjećuju svake godine u velikom broju i natječu se u aranžiranju cvijeća. Ovogodišnje natjecanje s temom Procvjetali okvir pokazalo je da su učenici pravi cvjetni virtuozi, a prvo mjesto pripalo je Ani Huzjak iz Prirodoslovne škole Karlovac.

Izložba je otvorena svaki dan od 9 do 21 sat. Ulaz na sva događanja je besplatan.