Potpisani sporazumi o suradnji na uvođenju vodika u zagrebački javni gradski prijevoz

Potpisani sporazumi o suradnji na uvođenju vodika u zagrebački javni gradski prijevoz
Foto: Grad Zagreb

Danas je na ZET-ovom Autobusnom pogonu u Podsusedu potpisan Sporazum o zajedničkoj suradnji Grada Zagreba i INE te Grada Zagreba i Zagrebačkog električnog tramvaja d.o.o. kojim se potpisnici obvezuju na blisku suradnju na uvođenju vodika kao ekološki prihvatljivog goriva za čista i energetski učinkovita vozila u voznom parku ZET-a.

“S ponosom mogu reći da, zajedno s našim kolegama i partnerima, radimo na sveobuhvatnoj pripremi uvođenja čistih i održivih tehnologija bez emisija stakleničkih plinova u naš ZET – jednu od ključnih karika zagrebačke infrastrukture. Ovaj projekt je početak snažnog investicijskog i modernizacijskog ciklusa za ZET u kontekstu promicanja čistih i održivih tehnologija bez emisija – u potpunosti u skladu sa svim lokalnim i nacionalnim strategijama i odrednicama na temu.”, kazala je zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

Potpisani sporazumi o suradnji na uvođenju vodika u zagrebački javni gradski prijevoz
Foto: Grad Zagreb

Podsjetila je Grad Zagreb nedavno pokrenuo proces sveobuhvatne revizije i usklađenja svih energetskih i klimatskih politika Grada s nadolazećim Europskim klimatskim zakonom.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić je istaknula da je Grad Zagreb prvi i jedini grad u RH i okolici koji ide u sustavno planiranje primjene vodika u javnom prometu.

“Ovaj projekt je početak snažnog investicijskog i modernizacijskog ciklusa za ZET u kontekstu promicanja čistih i održivih tehnologija bez emisija, a maksimalno koristeći sve buduće izvore financiranja vezane za Zeleni plan za Europu, sredstva Fondova EU i Mehanizma za oporavak i otpornost”, rekla je pročelnica. Dodala je da ZET-ovu autobusnu flotu čine 441 autobus, prosječne starosti 10,9 godina koji godišnje pređu oko 29 milijuna kilometara.

“U proteklih nekoliko godina napravili smo modernizaciju djela autobusne flote s novim EURO VI i CNG autobusima, ali u razdoblju pred nama, nužan je zaokret ka vozilima bez emisija”, dodala je Mirka Jozić.

U ime INE Sporazum su potpisali članovi Uprave Darko Markotić te Niko Dalić.

Potpisnici sporazuma zajednički će raditi na razvoju prvog projekta uvođenja flote od 20 gradskih autobusa s pogonom na vodik te odgovarajuće infrastrukture za punjenje na području grada Zagreba kao i na razvoju detaljnog programa primjene vodikovih tehnologija i gorivnih članaka. Ovaj projekt dio je sveobuhvatnog doprinosa klimatskoj neutralnosti Republike Hrvatske odnosno Europske unije.

Da podsjetimo, Grad Zagreb je, temeljem Zaključka o prijavi projekta primjene vodikovih tehnologija na otvoreni poziv “Fuel Cell Hydrogen Joint Undertaking Projekt Development Assistance – FCH JU PDA” uspješno prijavio projekt iz područja čiste urbane mobilnosti, točnije čistog javnog gradskog prijevoza zajedno s partnerima projekta “INA Vodik” koji Grad Zagreb provodi od 2018. zajedno s INA-om d.d. i Zagrebačkim električnim tramvajem d.o.o.