Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu 20 niskopodnih tramvaja

Foto: ZET

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, v.d. ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Dragan Jelić i direktor ZET-a Marko Bogdanović, danas su, u nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu 20 niskopodnih tramvaja za ZET d.o.o.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 375 milijuna kuna (49.771.053,15 eura), od čega se 300 milijuna kuna (39.816.842,52 eura) odnosi na trošak nabave 20 novih tramvaja te troškove promidžbe i vidljivosti projekta, dok se preostalih 75 milijuna odnosi na PDV, objavio je ZET.

Financiranje prihvatljivih troškova u iznosu od 300 milijuna kuna osigurano je iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u 100-postotnom iznosu, dok će 75 milijuna kuna za PDV osigurati ZET iz vlastitih sredstava.
Isporuka svih 20 niskopodnih tramvaja očekuje se do kraja 2025. godine.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević naglasio je kako je ovo najveći pojedinačni projekt iz EU sredstava u Gradu Zagrebu.
“Podsjećam kako je ZET zadnju nabavu tramvaja imao prije 17 godina. Nedopustivo je za bilo koju europske metropolu da se u 17 godina ne kupi niti jedan tramvaj. Obnova voznog parka se mora provoditi sustavno i kontinuirano kako se ovakve strvari ne bi događale u budućnosti. Stoga se zahvaljujem Ministarstvu prometa i svim djelatnicima Gradske uprave koji uspjeli ovaj projekt ostvariti do kraja tekuće godine. Već su krenula savjetovanja kako bi što prije završila javna nabava i kako bi novi tramvaji što prije bili na zagrebačkim ulicama”, kazao je gradonačelnik Tomašević, dodavši kako je današnji događaj veliki božićni poklon za sve građane Zagreba.

Ministar Oleg Butković kazao je kako je suradnja između Ministarstva prometa i Grada Zagreba kontinuirana te da je Vlada RH odredila kako Zagreb, kao glavni grad, zaslužuje značajna ulaganja, posebice u prometnu infrastrukturu.

“Nabava 20 novih niskopodnih tramvaja je najveći pojedinačni projekt iz Nacionalnog program oporavka. Znamo da su potrebe ZET-a veće i stoga ostajemo partneri I saveznici u nabavi još 60 novih tramvaja kako bi u potpunosti zaokružili proces modernizacije tramvajskog prometa u Gradu Zagrebu”, izjavio je ministar Butković.

Direktor ZET-a Marko Boganović zahvalio se gradonačelniku Tomaševiću i ministru Butkoviću na osobnom angažmanu, kao i svim ljudima koji su sudjelovali u ovom projektu.

“Ovo je najvažniji I najznačajniji projekt za ZET u posljednjih 20 godina. A važno je naglasiti kako nabavom ovih 20 tramvaja počinje prva faza modernizacije tramvajskog podsustava jer je naš konačni cilj u dogledno vrijeme obnoviti vozni park s ukupno 80 novih niskopodnih tramvaja”, poručio je direktor ZET-a, Marko Bogdanović.

V.D. ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Dragan Jelić čestitao je ZET-u na ovom pothvatu te izrazio uvjerenje u daljnju uspješnu suradnju između SAFU i ZET-a.

“ZET je iznimno kvalitetan partner, a tome svjedoče i brojke koje pokazuju da sa ZET-om imamo ukupno četiri projekta čija je vrijednosti preko 530 milijuna kuna, a koje provodimo bez većih poteškoća”, kazao je Jelić.

Novi tramvaji bit će moderni i udobni u vožnji te dostupni i prilagođeni osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Očekuje se povećanje broja putnika koji će za svoje putovanje, umjesto osobnih automobila, koristiti javni gradski prijevoz, a što će imati pozitivan utjecaj na smanjenje emisija ispušnih plinova, smanjenje emisija buke te smanjene gužvi u središtu grada.