POSLJEDNJI IZAZOV: Fantastična izložba lutaka i scenografije u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi

Izložba Posljednji izazov
Foto: Press

Izložbeni salon Izidor Kršnjavi 9. studenoga 2017. od 19 sati otvara vrata Fantastične izložbe lutaka i scenografije iz filma Posljednji izazov autora Božidara Trkulje u organizaciji Udruge bivših učenika ŠPUD-a Zagreb – UBU, a u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna, Organizmom i Zagreb filmom.

Stop-animacijski lutkarski film Posljednji izazov u produkciji Zagreb filma nastao ove godine, premijerno je prikazan na Animafestu u lipnju te nakon 15-tak festivala broji već mnoge nagrade i priznanja svjetskih festivala animiranog filma poput Animafesta Zagreb, Supertoona Šibenik, Stoptricka Maribor, BanjalukAnima. Ideja ove izložbe je zaviriti u proces rada na filmu, jednog od pionirskih ostvarenja što se tiče ove mlade animacijske tehnike u Hrvatskoj. Izložba će tako prikazati izbor iz ukupno 11 različitih scenografija koje su rađene za film i 40-tak lutaka, predstaviti lutkarske glumce, filmsku rekvizitu, a unutar programa projekta za učenike ŠPUD-a bit će organizirana i predavanja te radionica na temu lutkarske animacije. Cilj je približiti mladim umjetnicima u nastanku proces rada u lutkarskoj animaciji, značajke ove tehnike, predstaviti im aktualne aktere u tom području te ih senzibilizirati za praćenje i uključivanje u suvremene umjetničke procese specifičnih područja.

Autor filma Božidar Trkulja za deplijan izložbe odabrao je i citirao pojedina obrazloženja nagrada i priznanja žirija koja vesele cijelu autorsku ekipu.

“Scenografija filma “Posljednji izazov” oborila nas je s nogu. Autori su se posebno potrudili i nijedan detalj nije slučajan – osobito oni iznenađujući, puni čudnovatog humora. Nekolicina tipičnih junaka fantasyja – manje-više umirovljenih – susrela se u ovom stop-animiranom filmu u borbi protiv neprijatelja. Željeli bismo ga pogledati sličicu po sličicu da ništa ne propustimo. Ovaj nas je film vratio u djetinjstvo i nasmijao, što smo kao odrasli prihvatili kao predivan dar.” (Žiri Animafesta)

Upravo iz tog razloga, ova je izložba ujedno i prilika da sličicu po sličicu ovog filma razotkriju kako učenici i umjetnici u nastanku, tako i svi oni koji se žele, bilo vratiti u djetinjstvo, bilo nasmijati i otvoriti maštu.

Izložba će biti otvorena do 23. studenoga 2017. u radnom vremenu Izložbenog salona.

Autorski tim filma, lutaka i scenografije: Božidar Trkulja, Nenad Laktašić, Antonija Veljačić, Antonia Begušić, Ivana Bošnjak, Thomas Johnson, Dina Karadžić, Tihana Ostreš, Lana Marić, Miljenko Vuradin, Petra Kožar, Davor Krelja, Danica Franić

Organizator i provoditelj projekta: Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb – UBU

Suradnici i partneri: Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb (ŠPUD), ISO – Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, Organizam (UBU + Sintoment + Babushke + NM), Zagreb film

Voditelji projekta: Bernarda Cesar, Marija Juza, Filip Pintarić, Božidar Trkulja

Postav izložbe: Božidar Trkulja, Antonija Veljačić

Asistenti u postavu: Dora Radušić

(UBU) Margareta Belančić, Tara Bosnić, Paula Ivatović, Mia Kovačić, Monika Markić, Dora Merle, Lara Šimičić

Autori fotografije filma: Nenad Laktašić, Antonia Begušić, Pavao Stanojević

Dizajn vizualnih komunikacija: Babushke/ Organizam

Marketing & PR: Ivanka Bičak

Foto i video: Martin Horvat/ Eventers