Pokraj NSK gradit će se još tri fontane, a mjesta će biti i za amfiteatar

Zagreb će u Ulici Hrvatske bratske zajednice ove godine dobiti još tri fontane, na što će Grad potrošiti 18,9 milijuna kuna. Posao bi, kako doznajemo, trebao biti dovršen u roku od četiri do šest mjeseci, baš kao što je bio slučaj s gradnjom prvih dvaju vodoskoka, a trenutačno se bira najbolji ponuđač za izvođenje radova. Prema projektu koji je izradila arhitektica Helena Paver Njirić, nakon prve etape u kojoj su sagrađena dva pothodnika i dvije fontane, gradit će se još tri vodoskoka kako bi se zaokružio cjelokupni projekt, piše Večernji list.

fontane3

„Druga etapa predviđa krajobrazno uređenje 250 metara livade na jugu. Na livadi su planirana dva nova humka s trgovima s fontanama, odnosno nastavljajući se na prvu etapu, ponavljaju se dvije fontane iste veličine s modificiranom topografijom bazena.Najjužnija, peta fontana smještena je na pravokutnom trgu. Južni pokos te fontane i pokos prema Slavonskoj aveniji formiraju prostor za priredbe i javna okupljanja pa će topografija na krajnjem jugu biti planirana kao travnati amfiteatar, tribina s pogledom na grad“, objasnila je arhitektica. Osim fontana gradit će se još i kontrolna soba, iz koje će se kontrolirati rad fontana.

Novo je i to da će se paralelno s gradnjom fontana graditi crpna stanica iz koje će se koristiti podzemna voda za fontane umjesto one iz gradskog vodovoda.

Prije gotovo dvije godine gradnja fontana od 18,4 milijuna kuna pred vrata gradske uprave dovela je financijsku inspekciju koja je trebala ispitati je li gradonačelnik Milan Bandić namjenski trošio novac. U proračunu za 2014. nije predviđen novac, pa je vjerojatno da će se financirati iz fonda za dodatno uređenje grada, o čijem trošenju odlučuje gradonačelnik.