PROČISTITE ORGANIZAM: Dobrobiti jednodnevnog posta na vodi

PROČISTITE ORGANIZAM: Dobrobiti jednodnevnog posta na vodi
Foto: Jean Fortunet / Wikimedia

Post je jedan od najpoznatijih načina detoksikacije organizma koji korijene ima i u brojnim religijskim praksama diljem svijeta. Nakon njega ljudi se osjećaju „preporođeno“ pa ne čudi da se jednodnevni post preporuča jedanput tjedno za očuvanje dobrog zdravlja i regulaciju cjelokupnog metabolizma.

Dobrobiti jednodnevnog posta na vodi temelje se na samoiscjeliteljskim svojstvima ljudskog tijela. Suzdržavanjem od unosa hrane dajemo probavnom sustavu priliku da se odmori, a organima dovoljno vremena za samoizlječenje.

Za razliku od životinja koje instiktivno znaju kad im je potrebno suzdržavati se od hrane kako bi odmorile organizam, čovjek se hrani neprekidno, a vrlo često nepromišljeno i loše. Pritom organizam, koji je usredotočen prvenstvo na probavu, nema dovoljno energije i za eliminiranje svih toksina što dugoročno utječe na razvoj raznih bolesti.

Kako se provodi jednodnevni post na vodi:

Tijekom tog dana (24 sata) pije se isključivo čista voda. Nije dopušten unos čvrste hrane ili tekućina koje sadrže ikakve nutritivne vrijednosti (kao što su voćni sokovi, mlijeko…). Post je najbolje započeti rano ujutro.

Priprema za jednodnevni post:

Najbolje je odabrati dan bez stresa, s relativno malo planiranih aktivnosti i bez većih tjelesnih opterećanja.

Moguće reakcije tijela na jednodnevni post:

Kao posljedica suzdržavanja od hrane može se osjetiti slabost, vrtoglavica ili kratkotrajna mučnina. Također, može se dogoditi i pad tlaka te glavobolje. Ti su simptomi neugodni, ali su potpuno normalni i oni koji redovito poste najvjerojatnije ih neće ni osjetiti. Oni koji poste po prvi put ne trebaju se bojati, već uzeti odmor i leći kad god ti simptomi postanu intenzivniji.

Izlazak iz posta:

Post treba prekinuti nježno i ne preopteretiti želudac. Najbolji je način izlaska iz posta popiti vodu s malo iscijeđenog limuna ili naranče u koju možete dodati malo meda. Post je također moguće prekinuti voćem i kuhanim povrćem bez začina jer su te namirnice lako probavljive.

Dobrobiti jednodnevnog posta:

  • Omogućuje prijeko potreban odmor cijelom probavnom sustavu.
  • Povećava energiju i snagu organizma.
  • Povećava jasnoću uma i mentalnu snagu.
  • Eliminira toksine iz tijela.
  • Poboljšava vid (veće poboljšanje vida spominje se kod dugoročnih postova).
  • Poboljšava imunitet i usporava starenje.

Ako niste dobroga zdravlja ili patite od nekih kroničnih bolesti, prije posta obavezno se posavjetujte s liječnikom. [K.G.]