Pojavili se lažni euri, policija objasnila kako ih je najlakše prepoznati

Ilustracija | Foto: Pixabay

U Policijskoj postaji Nova Gradiška jučer je zaprimljena je dojava da je nepoznata osoba za plaćanje prodajnih artikala u prodavaonici na području Općine Nova Kapela koristila filmski rekvizit od 10 eura.

Policijski službenici nastavljaju daljnji rad na pronalasku počinitelja kaznenog djela prijevare.

Također je i u prosincu 2022. godine, na području Slavonskog Broda, evidentiran slučaj plaćanja taxi usluge filmskim rekvizitom – novčanicom od 50 eura.

“Građani budite oprezni, te svaku euro novčanicu dobro pogledajte jer pojedinci koriste vrijeme prilagodbe, te će nastojati iskoristiti priliku i ‘ubaciti’ lažnjak”, poručuju iz PU brodsko-posavske.

Novčanice koje su počinitelji koristili kao sredstvo plaćanja u spomenutim slučajevima su filmski rekviziti na kojima je ispisano: “Souvenir production”, odnosno “This is not legal it is to be used for motion props”.

U slučaju sumnje u originalnost potrebno je odmah pozvati policiju.

Kako je objavljeno na stranicama HNB-a: “U optjecaju su dvije serije euro novčanica. Prva se serija sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura), a druga, koja se još naziva i serija Europa, ima iste apoene, osim apoena od 500 eura. Taj se apoen više ne tiska, no i dalje se može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja. Zajedničke značajke obje serije euro novčanica jesu: naziv valute ispisan različitim pismima; na licu novčanice otisnuti su inicijali naziva Europske središnje banke; ondje se nalazi i potpis predsjednika/ce ECB-a; svaka novčanica ima serijski broj. Za lakšu provjeru autentičnosti HNB preporučuje četiri koraka: osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri.
Osjetite papir i reljefnost novčanice. Pogledajte novčanicu prema svjetlu i provjerite ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku i prozor s portretom. Nakrenite euro novčanicu i provjerite hologram; brojku koja mijenja boju; sjajnu traku i prozor s portretom. Na novčanicama postoji i mikro pismo koje se provjerava korištenjem povećala. Dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe.”