POČINJE NAJ, NAJ, NAJ FESTIVAL: Pogledajte BESPLATNO najbolje predstave svih dječjih kazališta iz Hrvatske

Naj, naj, naj festival
Foto: Press

Novo 17. izdanje međunarodnog Naj, naj, naj festivala, koji se održava u organizaciji GK Žar ptica, započinje 19. travnja 2017. u vrijeme proljetnih školskih praznika. U pet festivalskih dana vidjet ćemo 9 najboljih dječjih predstava iz zemlje i 4 iz inozemstava.

Naj, naj, naj festival utemeljen je 2000. godine s namjerom da najbolje predstave svih dječjih kazališta iz Hrvatske prikažu u Zagrebu za vrijeme školskih praznika, i to besplatno.

Piše: Željke Turčinović, selektorica Festivala

Na ovogodišnjem Naj, naj naj festivalu predstava za djecu koji se održava od 19. – 23. travnja, 2017 u Zagrebu pod produkcijskim vodstvom matičnog kazališta Žar ptica, imat ćemo prilike vidjeti niz neobičnih, izuzetnih i ludističkih predstava koje animiraju publiku,  educiraju male gledatelje te svojim pričama kroz glumu, ples, glazbu i scenski pokret  šalju poruku djeci i mladima  da je kazalište dobro mjesto za zabavu, učenje i druženje.

Glavni kriteriji odabira bili su ukupna scenska kvaliteta predstava i elementarne vrijednosti koje izvedbe pronose,  a to su jasna i poučna priča, afirmiranje pravih vrijednosti , zaigranost i umijeće  glumaca te vizualni, glazbeni i scenski identitet izvedbe.

Sve predstave  u pogledu tema su  suvremene, vezane za lokalne ili globalne sadržaje naše stvarnosti kao što su potraga za prijateljstvom, ljubav roditelja, problemi razvoda u dječjim životima, potreba za bezbrižnom  igrom,  istraživanje nepoznatog ( svemir, mašta, bajka), poniranje u prošlost grada ili okoline koji su dio našeg života, ekološke teme te ljubav i humanost prema bližnjima koji nas okružuju ili s kojima živimo.

U svim odabranim predstavama humor, scenografija, pokret, kostimi  i glazba tvorbeni su elementi predstave, a ne dekorativni sadržaji koji imaju jedini cilj da se svide, da figuriraju bez pravog razloga postojanja ili značenja. Sve predstave grade pozitivan stav i izazovan odnos prema svijetu koji nas okružuje educirajući mladu publiku pravim životnim vrijednostima kroz igru, glumu, kazalište i umjetnost pa bi ovogodišnja  selekcija mogla imati podnaslov “Vrijednosti kazališta za djecu u našem vremenu”.

U domaćoj selekciji dolaze nam kazališta i nezavisne  kazališne grupe iz Zagreba, Osijeka, Splita, Zadra i Pule, a inozemni gosti na festivalu dolaze iz Finske, Izraela, Španjolske i Bosne i Hercegovine.

Ritam Tam, bajka o ritmu koprodukcija je Studija za suvremeni ples i GK Trešnja, redateljice Renate Carole Gatice  koja kroz glazbeno – plesnu pustolovinu govori o potrazi za prijateljstvom; u izvedbenom smislu naglasak je na pokretu, ritmu i kretanju, a manje na riječima, dok se predstava    Ja magarac  Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka  u režiji Dražena Ferenčine temelji na ludističkoj interpretaciji proze i poezije barda literature za djecu Zvonimira, Baloga, a naglasak je na šarenom i veselom vizualnom identitetu same izvedbe.

Predstava  Pola – pola koprodukcija je Teatra Exit, Kazališne družine pinklec i Teatra Poco Loco, ponovno u režiji darovite hrvatske Argentinke, Renate Carole  Gatice koja problematizira temu razvoda i kako to utječe na život djece koja prko noći postaju jedno roditeljska obitelj. Izvedba ima oblik “punk koncerta”, a za glazbu je posebno zaslužan kompozitor Mario Mirković koji ritmom i aranžmanom naglašava osjećaj bespomoćnosti djece kojima se ruši jedan svijet za koji su mislili da je stalan i vječan.

Juha od bundeve Kazališta lutaka Zadar u režiji Ane Prolić  oslikana je priča koja personificira život kroz druženje bundeva. Ovo je jedna od predstava na Festivalu koja ima jak vizualni identitet, slikovitu i dramaturški važnu scenografiju i kostimografiju te songove (glazba Mate Matišića) koji su tvorbeni i atraktivni dio predstave. Za razliku od ove “bundevasto žute” produkcije, autorski projekt Saše Božića i Ksenije Zec  U zvijezde  Gradskog kazališta lutaka Split njeguje multimedijalni pristup temi  kako istražiti svemir kroz fizičke zakone i maštu, a izvedbu odlikuje snažna interakcija s publikom i začudnost s naglaskom  na scenski pokret i kretanje.

Predstava Lara u svijetu životinja putujućeg kazališta za djecu i odrasle Kazalište Smješko iz Zagreba u režiji Ivane Boban tematizira prirodu u šumi, zaštitu životinja u njoj i autorski vrlo svjesno inzistira na ekološkoj svijesti i važnosti edukacije kroz igru i kazalište. I u tom segmentu edukativnog poslanja ima podosta  sličnosti s finskom predstavom Podvodna bajka Teatra Tuike iz Helsinkija u režiji Nine Rinkinen čija se radnja događa ispod površine mora gdje moderni svijet” plastičnih vrećica” uništava floru i faunu morskog carstva uz autorski upečatljiv i kritičan animirani film na temu ekologije.

Zagrebački vremeplovci  Ane Tonković Dolenčić  u produkciji Zagrebačkog kazališta lutaka i režiji Krešimira Dolenčića vode nas u svijet prošlosti našega grada kronološki birajući važne i prijelomne događaje u povijesti Zagreba s naglaskom na odnos društvenih, političkih i prirodnih  promjena i naroda, građana koji su to, htjeli ili ne, postali javni ili anonimni sudionici povijesti grada.

Predstava Istarskog narodnog kazališta iz Pule Ima da te ima u režiji glumaca predstave Lane Gojak i Rade Radolovića vesela je interaktivna igra s najmlađom publikom puna plesa, glazbe i veselja bivanja na sceni što djeca itekako prepoznaju, za razliku od predstave GK  Žar ptica, Bajka o Žar ptici u režiji Ivice Boban koja ima višeznačnu slojevitost i univerzalnu poruku. Polazišna točka je inscenacija  legende i mita o amblematskoj ptici  koju redateljica  oplemenjuje niz reminiscencija iz ikonografske tradicije. Kako susjedi postaju prijatelji u jednoj bezličnoj i rutinskoj stvarnosti pokazuje izraelska predstava Susjedi rađena u koprodukciji Nephesh kazališta i Mofa kazališta iz Tel Aviva, a autorski projekt Marka Dukića Pustolovine Boleta Komete i Nevid teatra u koprodukciji s GP Jazavac, iz Banja Luke animirana je bajka za djecu čija toplina priče i vizualna atraktivnost osvajaju publiku u prvih deset minuta izvedbe.

I na kraju autorski projekt Jorge Padina  Super junak,  španjolskog nezavisnog kazališta El perro azul iz Logrona, u stvari je monodrama koja prikazuje čudesnu igru živog glumca i maske. I na kraju, želim da uživate u raznolikosti i moći izvedbene umjetnosti što kazalište zaista jest.

Naj, naj, naj festival
Foto: Press