PET VELIČANSTVENIH: ZFF predstavlja filmske uspješnice pet najvećih europskih kinematografija

film-tschick

Uz niz pažljivo selektiranih debitantskih filmskih ostvarenja iz glavnoga programa, nadolazeći Zagreb Film Festival, čije se četrnaesto izdanja održava od 12. do 20. studenog, donijet će i pregršt novih filmova u popratnim programima.

Jedan od najdugovječnijih i najpopularnijih pratećih programa, Velikih 5, i ove će godine zadovoljiti istančana filmofilska osjetila, ali i širu publiku. Među odabranim filmskim uspješnicama iz pet najvećih kinematografija Staroga kontinenta (Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske) nalaze se filmske atrakcije čiju režiju potpisuju neki od najpoznatijih suvremenih redatelja, poput Andree Arnold, Pedra Almodóvara i Paula Verhoevena, ali i nekoliko filmskih iznenađenja godine koji su žanrovskim eksperimentima ili pak zanimljivim i pomaknutim pričama izazvali prave male senzacije na europskoj festivalskoj sceni.

Ovogodišnju britansku predstavnicu, redateljicu Andreu Arnold, domaća publika vrlo dobro pamti po filmovima Akvarij i Orkanski visovi. Njezin četvrti dugometražni film, American Honey, kombinacija je drame i filma ceste, nagrađena na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu nagradom žirija.

Kroz priču o skupini napuštenih i odmetnutih adolescenata koji putuju Amerikom prodajući kućanstvima pretplatu na časopise film pruža fascinantan i sistematičan uvid u ne toliko poznat dio Amerike.

Autentična glumačka ostvarenja rezultat su redateljičine specifične metode snimanja: Arnold je, naime, okupila skupinu mladih djevojaka i mladića bez glumačkog iskustva koje je pronašla na vlastitom putovanju Amerikom te je, potičući ih na zbližavanje i interakciju, počela snimati film. Osim zasad još anonimne mlade glumačke postave, u filmu glumi i Shia LaBeouf, a film je praćen i sjajnim soundtrackom.

Julieta, novo ostvarenje najslavnijeg španjolskog živućeg redatelja Pedra Almodóvara, elegantna je i prepoznatljivo “almodovarska” priča o sjećanju i majčinstvu, u čijem je središtu strast, gubitak i intriga, ali i osobna transformacija. Nastao kao adaptacija triju isprepletenih priča kanadske nobelovke Alice Munro, najnoviji film redateljskog velikana posjeduje emotivnu i vizualnu kvalitetu njegovih najboljih ostvarenja.

Francuska se kinematografija predstavlja filmom Elle, aktualnim nacionalnim kandidatom za Oscara čiju režiju potpisuje američki redatelj Paul Verhoeven.

Mučnu temu o uspješnoj menadžerici koju u vlastitom domu napadne i siluje zamaskiran muškarac ovaj uznemirujući triler servira uz dozu satiričnog humora. Jedan od najkompleksnijih i najkontroverznijih ostvarenja autora koji je Hollywoodu podario hitove poput RoboCopa i Sirovih strasti prvi je njegov film nakon deset godina duge pauze. Tipična priča o žrtvi i njezinom napadaču vješto je pretvorena u filmsku inačicu igre “mačke i miša”, a francuska glumačka diva Isabelle Huppert ostvarila je zapanjujuće snažnu ulogu za koju joj kritika već sada predviđa mogućeg Oscara.

Jedno od najvećih filmskih iznenađenja ovogodišnje talijanske filmske produkcije donosi priču o – superjunaku! Temeljen na popularnoj crtanoj seriji Steel Jeeg iz 1970-ih, Zovu me Jeeg Gabrielea Mainettija kreativno se poigrava ustaljenim obrascima i mnogo puta iskušanim formulama filmova o superherojima. Za razliku od vizualno dotjeranih američkih pandana, u talijanskoj inačici ovog žanra superheroj je bivši sitni kriminalac i društveni marginalac, a umjesto u tipične okvire filmskog spektakla elementi nadnaravnog utkani su u vrlo realističnu priču u kojoj se ocrtavaju brojni problemi suvremenog talijanskog društva.

Festivalski miljenik Fatih Akin, njemački redatelj turskog porijekla čije je hvaljeno ostvarenje Glavom kroz zid iz 2004. osvojilo berlinskog Zlatnog medvjeda, donosi priču o dvojici 14-godišnjaka koji ukradu automobil i otisnu se na putovanje Njemačkom koje će im promijeniti život.

Tschick, temeljen na kultnom i iznimno popularnom istoimenom romanu Wolfganga Herrndorfa, filmska je oda odrastanju koja gledatelja odvodi na putovanje kakvo bi svatko trebao iskusiti.

Foto: Press