PEMIJERA: Kazalište Knap priprema izvedbu projekta Konzum/Consume

Knap: Konzum/Consume
Foto: Knap

U sklopu 15. Festivala prvih, koji će se u Knapu održati od 02. do 06. listopada 2017., ovo kazalište priredit će premijernu izvedbu projekta Konzum/Consume, američkog multimedijalnog umjetnika, pisca i redatelja Kevina Doyla.

Kroz ovaj rad Kevin Doyle, nadahnut poznanstvom i umjetničkim tendencijama preminulog hrvatskog multimedijalnog umjetnika, scenografa te osnivača umjetničke organizacije Studio Artless Željka Zorice (1957.-2013.) preispituje svoj i rekonstruira njegov umjetnički rad. Ono što Doyla povezuje sa Zoricom bez obzira na geografske, dobne i kulturološke razlike je kritičnost prema poziciji čovjeka/umjetnika u konzumerističkom neoliberalnom društvu.

Željko Zorica i Kevin Doyle susreli su se 2012. godine na konferenciji IETM (Međunarodna mreža suvremenih izvedbenih umjetnosti) gdje je Zorica izveo interdisciplinarni projekt “Cabbage Clairvoyant”. Doyle je, oduševljen, potražio Zoricu i uslijedio je susret kojeg Doyle naziva jednim od najplodnijih umjetničkih dijaloga ostvarenih tijekom svoje karijere, a Zorica za suradnju s Doylom u jednom od svojih intervjua kaže sljedeće, “Ponekad se događa da se netko iz publike pojavi sa točnim odgovorom na zagonetku iz rada. Posljednji put se to dogodilo s Kevinom Doylom iz grupe Sponsored By Nobody. Razgovarali smo o radu Kupus vidovnjak, jer on je zapravo ja. ˝

Zorica i Doyle su 2012. g. dogovorili suradnju, no godinu dana kasnije Zorica je umro. Doyle se javio zatečen viješću o Zoričinom odlasku i iskazao volju i namjeru da sam nastavi projekt. Tako je Kevin Doyle boravio u Zagrebu u ljeto 2016. godine, a tijekom boravka je uočio da kod nas, kao i u Americi, trgovački centri na rubnim dijelovima grada postaju mjesta okupljanja te na neki način preuzimaju funkciju kulturnih centara.

Iako, osim (skupih) filmskih projekcija trgovački centri ne nude kvalitetne kulturne sadržaje poput kazališta ili likovne umjetnosti, ljudi im se utječu, zamjenjujući kulturni sadržaj kupnjom. Stoga se u svom radu, koji će nastati u suradnji s Knapomm, Doyle pita, mogu li u tom smislu lutke u izlozima biti nositelji kulturne ponude ili poruke?

O autoru prijekta

Kevin Doyle (USA, Belgija) mladi je pisac i redatelj s više od deset godina profesionalnog umjetničkog iskustva. Diplomirao je dramaturgiju na Purchase College (SUNY) i napisao 12 dramskih tekstova koji su izvedeni u Kanadi, Belgiji, Nizozemskoj, Rumunjskoj, Švedskoj i SAD- u. Kazališni i izvedbeni projekti na kojima Kevin Doyle radi su multimedijalni i interdisciplinarni, a kroz satiričan i kritički diskurs bave se ključnim pitanjima neoliberalne stvarnosti.

Tako Doylea neprestano zanima kritika potrošačkog društva i konzumerizma (predstava Iza mete na inovativan se način bavi interakcijom kupaca i prodavača u trgovačkom centru Target u Brooklynu), socijalna pozicija manjinskih zajednica (beskućnici Brooklyna, iračke izbjeglice u Europi), pitanja društvenih/javnih kulturnih politika u kapitalizmu, a u izvedbenom procesu smatra kako se te teme ne mogu dobro obraditi tradicionalnim umjetničkim postupcima. Zato Doyle koristi glumu, ples, film, direktni prijenos kamerom, glazbu, “pronađene tekstove”, autorske tekstove, apstrakcije, metafore, ponavljanja, dekonstrukcije te tehnike spajanja i kolažiranja kako bi kroz svoj rad uspio što slojevitije propitati konflikt konzumerizma i duhovnih /umjetničkih stremljenja. Tako ćemo 06. listopada 2017. moći svjedočiti jednoj novoj vizuri konzumerističkog problema u Hrvatskoj kroz pogled objektivnog, nepristranog promatrača/umjetnika. Uvjereni smo da će biti vrlo zanimljivo.