PATITE OD NESANICE? Ovo je metoda koja će vas uspavati u samo dvije minute!

Foto: Pixabay

Ako spadate među one koji teško mogu zaspati, možda ste već istraživali tehnike koje jamče brzo utonuće u san.

Među njima je i dvominutna metoda koju koriste piloti u američkoj vojsci, a da ona doista djeluje, vjeruje dr. Lindsay Browning, koja svojima pacijentima s nesanicom savjetuje da je isprobaju, piše Index.

Čudesna metoda prvi put je spomenuta u knjizi Relax and Win: Championship Performance iz 1981. Tvrdilo se da ima 96 posto uspjeha nakon šest tjedana vježbanja.

Počnite tako da opustite mišiće na čelu, oči, obraze, čeljust i usredotočite se na disanje. Pazite da vam ramena nisu napeta. Spustite ih što niže možete i držite ruke opuštene uz tijelo, uključujući šake i prste. Zatim duboko udahnite i polako izdahnite opuštajući prsa, trbuh, bedra, koljena, noge i stopala. Dok to radite, riješite se stresa. Razmislite o dva scenarija. Prvo, ležite u kanuu na mirnom jezeru. Nema ničega, samo plavo nebo iznad vas. Drugo, ležite u crnoj baršunastoj ležaljci u mračnoj sobi. Kad počnete razmišljati o bilo čemu drugome, ponavljajte 10 sekundi riječi “ne misli”.

“Metoda djeluje jer vam daje zadatak da opustite mišiće u tijelu umjesto da vam se u glavi roje neželjene misli”, kaže dr. Browning.

Prema njezinom iskustvu, ljudi često ne mogu spavati jer im je um previše zauzet ili su anksiozni.

“Vojna metoda spavanja vrlo je slična tehnici progresivne relaksacije mišića koju podučavam svoje klijente s nesanicom. Postoje i druge tehnike koje možete isprobati kako biste lakše zaspali, poput sporog dubokog disanja ili brojanja”, dodaje liječnica.

Problem s nesanicom je teško riješiti običnim tehnikama opuštanja ako je veći i tada ćete vjerojatno trebati pomoć stručnjaka, koji nas mogu podučiti kognitivnoj bihevioralnoj terapiji za nesanicu koja djeluje istražujući odnos između spavanja i misaonih procesa.