Ovogodišnja NOĆ KNJIGE donosi niz zanimljivih događanja i jedan novi projekt – PRIJATELJ KNJIGE

Noć knjige
Foto: Press

Svečano otvaranje ovogodišnjeg izdanja manifestacije Noć knjige održat će se u ponedjeljak, 23. travnja 2018. u 12 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

U prigodnom programu otvorenja okupljenima će se obratiti ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen-Koržinek, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, kao i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Organizacijskog odbora Noći knjige i drugi. Na otvorenju će i ove godine biti predstavljeni rezultati godišnjeg istraživanja agencije GfK Hrvatska koje donosi konkretne podatke o čitalačkim navikama i kupovanju knjiga u Hrvatskoj.

U okviru manifestacije otvorenja, održat će se i prigodna izložba “Ugovor iz Marakeša: zašto je važan?!”, koja treba informirati javnost o važnosti primjene Direktive 2017/1564 Europskog parlamenta i Vijeća kojom se obvezuju države članice na implementaciju odredbi Ugovora iz Marakeša u nacionalno zakonodavstvo, a kojom bi se poboljšala dostupnost knjiga, e-knjiga, periodičnih publikacija, novina, časopisa i drugih djela u pisanom obliku, notnih zapise i drugog tiskanog materijala osobama koje su slijepe, imaju oštećenje vida ili imaju teškoće čitanja i disleksiju.

Na otvorenju će biti predstavljeni i rezultati likovnog natječaja za djecu “Ubaci knjigu u vremenski stroj” koji je organiziran u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, a predstavit će se i najnoviji projekt Noći knjige pod nazivom Prijatelj knjige – dodjela statusa “prijatelj knjige” (eng: Book Friendly) kafićima, klubovima, restoranima, hotelima i drugim objektima koji svojim djelovanjem promiču knjigu i čitanje.

Ovogodišnja Noć knjige bilježi rekordan broj programa kao i gradova i mjesta uključenih u manifestaciju. Tako će se ova manifestacija, koja već sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, održati u 284 grada i mjesta diljem zemlje, a više od 625 sudionika (knjižnica, knjižara, nakladnika, odgojno-obrazovnih ustanova, instituta, kulturnih centara, bolnica, muzeja, udruga pisaca i ljubitelja knjige) pripremilo je čak preko 1130 različitih programa i prodajnih akcija. Ovogodišnja zanimljivost je da se u program Noći knjige uključio i dosad rekordan broj škola, pa će se ona održati u 188 osnovnih škola, 26 vrtića, kao i mnogim srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama.

Tema Noći knjige 2018. je Budućnost knjige, a instalacijom Rakete od knjiga koja se priprema u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice organizatori će s otvorenja manifestacije i na simboličnoj razini poručiti kako budućnost bez knjige ne dolazi u obzir.

Organizatori su i ove godine Zajednica nakladnika i knjižara HGK, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena, a ove im se godine pridružila i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Noć knjige 2018. održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Realizaciju ovogodišnjeg programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.