Otvorena jedna od najmodernijih ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Hrvatskoj

fizikalna_medicina_rehabilitacija

Zbog porasta broja bolesti kosti i zglobova, ozljeda na radnom mjestu, ali i prometnih nesreća kao i posljedica raznih padova, sve je veća potreba Zagrepčana za fizikalnom medicinom i rehabilitacijom. U uvjetima porasta potreba za fizikalnom terapijom, ali i rasterećenjem bolničkih resursa, sukladno Nacionalnoj strategiji Ministarstva zdravlja, Dom zdravlja Zagreb Centar, otvorio je na Krugama, jednu od najmodernijih ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitacije u Hrvatskoj.

Prostor je visokokvalitetno opremljen, veličine 140 četvornih metara s dnevnim protokom od preko sto trideset pacijenata, među kojima od prvog dana rada ordinacije terapiju obavlja pacijentica Dubravka Habuš zbog ozljede ramena kao posljedice pada na ledu. Ističe da je ovo pravi odgovor na brojne zdravstvene tegobe koje sve više pacijenti glavnog grada imaju.

“Zadovoljna sam uslugom i tretmanom. Ne znam kako je u drugim zemljama Europske Unije jer se nisam tamo nikada liječila, ali ovo što imamo na Krugama je iznad svih standarda koje sam upoznala do sada”, opisuje pacijentica Dubravka Habuš.

U prostor suvremeno opremljene ordinacije, na vježbama je i pacijent Frano Medvedec, koji kaže da mu po najvećim ljetnim vrućinama nije problem vježbati s novim spravama u klimatiziranom i ugodnom prostoru dvorane kao dio rehabilitacije koju mora proći.

“Radim vježbe s loptom što je samo jedna u nizu vježbi koje moram proći zbog tegoba koje su me ovdje dovele. Imam iščašene kralješke, a ulovio me je i išijas. Uz to imam i visok tlak te srčanu aritmiju. Ja sam prošao terapije ove vrste na više mjesta u Zagrebu, no ovdje je stvarno najbolje i baš sam zadovoljan”, ocjenjuje pacijent Frano Medvedec zadovoljan svime što nudi nova ordinacija. Do sada su ovu uslugu pacijenti obavljali u Domu za starije osobe Trnje, koja je prerasla potrebe pacijenata pa je modernizacija i preseljenje u primjerene prostore postala nužnost.

“U preseljenje i uređenje prostora na Krugama išli smo jer smo nabavljali novu opremu za Fizikalnu medicinu DZ Centar, a koja zahtijeva i određene prostorne uvjete i uređenje sto nije bilo moguće na lokaciji u Domu za starije i nemoćne Trnje. Stoga smo se odlučili za adaptaciju vlastitog prostora na lokaciji gdje do sada nije bilo takve medicinske usluge. Vrijednost opreme i uređenja prostora bila je preko 320.000 kn”, pojašnjava dr. sc. Antonija Balenović, dr.med., ravnateljica Doma zdravlja koji trenutačno ima pet timova za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju na tri lokacije, najnovija je na Krugama, s kojeg ističu s ponosom da je uređen prema kriterijima Ministarstva zdravlja, a prema viđenom i utiscima pacijenata sigurno je među boljima u Zagrebu.

“Stručni tim ima holistički pristup s fokusom na personalizirani odnosom prema pacijentu. Fizikalna terapija provodi se po načelima struke prilagođeno pacijentu,a osim dijagnostike i terapije polaže se pozornost na unapređenje zdravlja i podizanja kvalitete života. Na postojećoj lokaciji Dom zdravlja – Kruge, nova Uprava je pokrenutom reorganizacijom ojačala kapacitete usluga primarne i sekundarne zdravstvene zaštite”, kaže Renata Čop, voditeljica službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Doma zdravlja Zagreb Centar.

Odaziv pacijenata u velikom je broju što govori o popularnosti ove nove rehabilitacijske oaze u Zagrebu. Uz na žalost, rastući trend ozljeda i oboljenja koja traže fizikalnu terapiju, od sada ju je barem lakše provoditi u ordinaciji na Krugama koja i više nego zadovoljava standarde pružanja ove vrste zdravstvene usluge.

dom_zdravlja_centar

Dom zdravlja Zagreb – Centar u brojkama:
– U 2014 godini Dom zdravlja Centar obavio je oko 300 tisuća različitih pregleda u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, oko 200 tisuća pregleda u specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti
– Pokriva primarne zdravstvene potrebe 350 tisuća stanovnika grada Zagreba
– Broji 260 medicinskih timova od kojih: 95 timova obiteljske medicine, 64 tima stomatologije, 9 pedijatrijskih, 9 ginekoloških, 13 timova medicine rada, te 44 tima specijalističko – konzilijarne zdravstvene zaštite od kojih je 11 radioloških timova
– Dom zdravlja Centar jedini u Hrvatskoj ima hitnu stomatološku službu 24 na dan kroz sedam dana u tjednu na tri lokacije u Zagrebu