Otvoren ZagrebDox, festival koji u više od 160 filmova donosi aktualne i bezvremenske teme

zagrebdox-1

U nedjelju navečer otvoren je Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox čiji će se programi odvijati u četiri dvorane kina Cineplexx u Centru Kaptol.

Uoči prve projekcije, a ta čast pripala je filmu “Što smo si bliže”, gorko-slatkom dokumentaracu o običnoj obitelji s vrlo neobičnim tajnama britanske redateljice Karen Guthrie, publici su se obratili direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je otvorio festival.

U filmu “Što smo si bliže”, pobjedničkom filmu najvećeg sjevernoameričkog festivala dokumentarnog filma Hot Docs redateljica Karen Guthrie vraća se kući nakon moždanog udara svoje majke, a susretu se pridružuje i njezin misteriozni otac. Nenadano obiteljsko okupljanje redateljici je omogućilo posljednju priliku da “provjetri” odnose i da se pomiri s nekoliko problema u obiteljskoj “idili” koji uključuju razvod, desetogodišnji nestanak oca i činjenicu da je u Africi dobio sina za kojeg nitko u obitelji nije znao.

ZagrebDox donosi aktualne i bezvremenske teme u više od 160 filmova, od kojih je niz već proslavljenih ili važnih međunarodnih naslova, a donosi i brojne svjetske premijere hrvatskih dokumentaraca.

zagrebdox-2

Regionalnoj i međunarodnoj konkurenciji te dobro poznatim službenim programima i retrospektivama, koje se ove godine osvrću na rad Nine Kirtadzé, Erika Gandinija i Bruna Gamulina, pridružuju se i posebni programi i događanja. Ovogodišnji su fokusi posebnih programa ruska kinematografija (program Rusi dolaze) i ostvarenja nastala u izbjegličkim kampovima u Jordanu i Austriji (Djeca mijenjaju svijet).

U sklopu posebnih događanja posjetitelji će u MaxTV Filmofeel Corneru svakodnevno moći zakoračiti u virtualnu stvarnost s posebnim naočalama Samsung Gear VR. ZagrebDox promiče i zdrav život i ekologiju pa će zagrebačku premijeru filma Bicikli protiv automobila redatelja Fredrika Gerttena najaviti biciklistička karavana!

O filmu će se i mnogo razgovarati. Program usavršavanja ZagrebDox Pro osim središnjeg događanja, pitching foruma, uključuje i majstorska predavanja, studije slučaja i razgovore otvorene za javnost. Također, nakon prošlogodišnjeg prvog izdanja participativne dokumentarističke platforme ZagrebDoXXL s proširenom komunikacijom između publike i autora nastavlja se i ove godine.

Vodit će se razgovori s dokumentaristima kojima su posvećene ovogodišnje retrospektive i autorska večer, publici će se predstaviti Frederik Gertten, čiji dokumentarac Bicikli protiv automobila načinje brojne teme vezane uz suvremeni prijevoz, a povest će se i jedna panel-diskusija.

O aktualnom pitanju izbjeglica s Bliskog istoka i njegovim kontroverzama nakon projekcija iz programa Djeca mijenjaju svijet razgovarat će Sepp Brudermann, voditelj filmske radionice za izbjeglice, Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih poslova RH, i Luka Juranić, utemeljitelj udruge Are You Syrious?

zagrebdox-3

Foto: Press / Julien Duval Photography & Nina Đurđević