Otvoren Obrtnički sajam, ove godine na njemu sudjeluju i obrtnici iz Slovenije, Mađarske i BiH

Obrtnički sajam
Foto: Zagreb.hr

Treći po redu Zagrebački obrtnički sajam otvoren je danas na Zagrebačkom velesajmu u paviljonu 7.  Otvorenju sajma, kojem je najvažniji cilj popularizirati obrtnička zanimanja, nazočili su, između ostalih, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac i predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.

Obrtnički sajam, koji traje do 27. travnja, okuplja obrtnike i srednje strukovne škole s područja Zagreba i Zagrebačke županije, a od ove godine poprima međunarodni karakter sudjelovanjem obrtnika iz Slovenije, Mađarske i BiH.  Obrtnici će svoja zanimanja prezentirati učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola s ciljem da motiviraju učenike na upis u strukovne obrtničke škole.

Zahvalivši Obrtničkoj komori Zagreb na dugogodišnjoj suradnji i uspješnoj organizaciji Sajma te obrtnicima na njihovom trudu i zalaganju, gradonačelnik Bandić je istaknuo da Obrtnički sajam predstavlja jedinstvenu simbiozu teorije i prakse obrtničkog zanimanja na ovim prostorima.

“Zagrebački obrtnički sajam prvi je takve vrste u Europi, a zbog iznimnog uspjeha i velikog broja upisa u strukovne škole i drugi gradovi u okruženju su odlučili slijediti naš model i organizirati slične sajmove sa svojim obrtnicima i srednjoškolcima”, rekao je Bandić.

Realizacija sajma na kojem obrtnici prezentiraju svoj rad i struku, a ne samo proizvode, ostvarena je zahvaljujući suradnji s Gradom Zagrebom uz veliku potporu gradonačelnika, objasnio je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb. Posebno je istaknuo veliki broj upisa na obrtnička zanimanja u posljednjih par godina, a kao primjer naveo je broj upisa na smjer cvjećarstva u Poljoprivrednoj školi koji je udvostručen zahvaljujući interesu mladih nakon prošlogodišnjeg Sajma.

Prošlogodišnji sajam, u dva dana koliko je trajao, posjetilo je više od 3500 osnovnoškolaca iz 60 škola grada Zagreba i Zagrebačke županije, a ove se godine očekuje još veći broj posjetitelja i znatiželjnih učenika.