Otvara se izložba posvećana Dušanu Karpatskom, najpoznatijem češkom kroatistu

Otvara se izložba posvećana Dušanu Karpatskom, najpoznatijem češkom kroatistu
Foto: Press

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 31. kolovoza do 20. rujna 2020. održat će se izložba Dušan Karpatský (1935.-2017.), znan i neznan, posvećena najpoznatijem češkom kroatistu i najvećem promicatelju hrvatske kulture u Češkoj Dušanu Karpatskom.

Uz NSK, izložbu organiziraju Hrvatsko-češko društvo iz Zagreba i tvrtka For Prague iz Praga, uz financijsku potporu Ministarstva kulture Češke Republike i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Autor izložbe je Andreja Stojković, izdavač i publicist iz Praga, dugogodišnji prijatelj i suradnik Dušana Karpatskog nakon čije smrti je preuzeo brigu o njegovoj ostavštini.

Na izložbi će biti prikazana djela Dušana Karpatskog: njegovi autorski naslovi iz područja leksikografije, povijesti i teorije književnosti, značajniji prijevodi hrvatskih autora, časopisi kojima je bio urednik, kao i brojne fotografije, priznanja i nagrade, plakati, rukopisi, dokumenti, izresci iz novina, pisma, te osobni predmeti.

Izložbom je obuhvaćeno gotovo 60 godina marljivog djelovanja Dušana Karpatskog kao prevoditelja, književnog povjesničara i urednika, ali prije svega kao velikog posrednika između dviju bliskih kultura, hrvatske i češke. Dušan Karpatský cijelog je života promicao interkulturni dijalog između bliskih naroda, ne samo na području književnosti, nego kulture uopće. Time i danas služi kao uzor i primjer svim kulturnim djelatnicima.

U zasebnim knjigama i antologijama Karpatský je objavio oko 70 prijevoda hrvatskih pisaca i time se potvrdio kao najveći prevoditelj hrvatske književnosti na jedan strani jezik. Gotovo cjeloživotni pothvat Dušana Karpatskog bilo je izdavanje Sabranih djela Miroslava Krleže na češkom, najprije u devet knjiga u razdoblju od 1965. do 2000., a zatim u sedam knjiga 2013.

Karpatský je 2003. u Zagrebu objavio Zlatnu knjigu češkog pjesništva, a 2007. u Pragu češku antologiju hrvatskog pjesništva Koráb koralový (Korablja od koralja). Bio je odličan poznavatelj hrvatskog jezika, a Hrvatsku je nazivao svojom domovinom po izboru.

Karpatský je bio dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, suradnik mnogih hrvatskih kulturnih institucija te dobitnik niza hrvatskih priznanja. Među ostalim, 2001. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, 2002. dobio je Ininu nagradu za promicanje hrvatske kulture u svijetu, 2008. je postao prvim dobitnikom nagrade Matice hrvatske „Ljudevit Jonke“ za iznimna postignuća u promicanju hrvatskog jezika i književnosti u svijetu, a 2015. dobio je Nagradu Hrvatsko-češkog društva „Marija i Stjepan Radić“.

Izložba Dušan Karpatský (1935.-2017.), znan i neznan premijerno je bila postavljena u elitnom prostoru Nacionalne knjižnice Češke Republike Klementinum u Pragu od 31. siječnja do 16. ožujka 2019., a zatim je gostovala u dva hrvatska grada: od 5. do 15. prosinca 2019. u Puli u sklopu manifestacije Sa(n)jam knjige u Istri te od 28. siječnja do 28. veljače 2020. u Državnom arhivu u Rijeci. Nakon Zagreba, u planu je postavljanje izložbe u Bjelovaru i Daruvaru.

Svečanost otvorenja izložbe održat će se u ponedjeljak 31. kolovoza 2020. u 12 sati.