‘OSVRTI’: Akademski kipar Dejan Duraković otvorio veliku retrospektivnu izložba

'OSVRTI': Otvorena velika retrospektivna izložba akademskog kipara Dejana Durakovića

'OSVRTI': Otvorena velika retrospektivna izložba akademskog kipara Dejana Durakovića

'OSVRTI': Otvorena velika retrospektivna izložba akademskog kipara Dejana Durakovića

Dejan Duraković, vinkovački umjetnik, akademski kipar i profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku predstavio je svoje radove Velikom retrospektivnom izložbom “Osvrti”.

Na izložbi, postavljena u galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” u Vinkovcima, predstavljeni su radovi nastalim od 1987. godine, kad je Duraković bio još student ALU u Zagebu, pa sve do 2018. Namjera je, kako i sam autor kaže, prikazati razvojnost, razmišljanje i doživljaje koje je ostvario tijekom tih 30 godina rada.

“Svaki rad ima neku svoju poveznicu, a opet je na svoj način drugačija. Tehnike su različite jer doživljaj na neki način uvjetuje tehniku. Ima crteža, terakote, akrila, drva, mješane tehnike… Ima različitih pristupa, poput ovog slavonskog križa u bronci kojega sam radio tijekom rata, a zadnje dvije godine igram se i kombiniram drvo i broncu, uglavnom istražujem, jer bez istraživanja nema autorskog djela. Nekad bude uspješno, nekad manje uspješno, a uvijek se nešto dobro napravi i budem zadovoljan”, rekao je Duraković.

Izložba sadrži odabir od 81 rada, a u svibnju je predstavljena i u Galeriji Franjevačkog muzeja na Širokom brijegu. O vinkovačkoj izložbi čije je otvorenje upriličeno na dan grada Vinkovaca govorili su: Ivica Belamarić, voditelj Galerije likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” u Vinkovcima i akademski slikar Anto Kajinić, osnivač i bivši rektor Likovne akademije u Širokom brijegu i donedavni dekan Likovne akademije u Dubrovniku.

“Duraković je izložio jedan stilski kompaktan i cjelovit opus kojim je sažeo svoje stvaralaštvo u različitim medijima: crtežu, slici, reljefu i skulpturi pri čijoj realizaciji svoj odnos prema predmetnom svijetu nije temeljio na opisnim i pojavnim nego prije svega na jezičnim i mentalnim svojstvima”, rekao je u svom izlaganju Belamarić.

“Dejana Durakovića upoznao sam kroz kataloge i imao sam želju upoznati i osjetiti njegovo djelo uživo. Sada mogu reči da sam upoznago jednog izuzetnog umjtnika iz Vinkovaca. Duraković u svojim djelima pojednostavljuje formu i svodi je na elementarnost izbacujući suvišne detalje što potvrđuje cizeliziranjem oblika, pojednostavljujući teksture oblika i izbjegavajući nepotrebne nabore. On pravi simbiozu organskog i anorganskog, gdje je više organskog, što predstavlja život i nadu. Ta nada upućuje prema transcedentalnom, prema njegovom Stvaratelju”, rekao je Kajinić.

Otvorenju izložbe prisustvovao je veliki broj posjetitelja među kojima su bili i umjetnici, sudionici Posavskog umjetničkog likovnog simpozija – PULS koji se upravo održavao u Garevcu od 15. – 22. srpnja ove godine. Na Simpoziju su također sudjelovali Dejan Duraković i Anto Kajinić koji je ujedno i umjetnički voditelj simpozija.

Tekst i fotografije: Mario Milošević