Osigurana financijska potpora skloništima za žrtve nasilja u obitelji

Danas je u Gradskom poglavarstvu potpisan ugovor o financijskoj potpori radu skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji.

svaljek_zenske_udruge

Tim činom zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Sandra Švaljek te izvršna direktoricaAutonomne ženske kuće Zagreb Valentina Andrašek i predsjednica Udruge Ženska pomoć sada Marijana Zrinka Jegrišnik, potvrdile su dosadašnju uspješnu suradnju i kontinuiranu podršku Grada Zagreba navedenim autonomnim skloništima.

“Grad Zagreb stoji iza rada ovakvih humanitarnih udruga i inicijativa koji su od presudne važnosti, one rade izuzetno vrijedan posao, a potreba za njihovim angažmanom, nažalost, raste iz dana u dan”, rekla je obnašateljica dužnosti Švaljek uoči potpisivanje Ugovora, podsjetivši da je ovo šesta godina zaredom kako Grad s udrugama potpisuje Ugovor o suradnji.

Izvršna direktorica Andrašek i predsjednica Jegrišnik zahvalile su se Gradu Zagrebu i njegovim službama na financijskoj potpori, dobroj i uspješnoj suradnji kao i gradskom prostoru u kojem djeluju.

“Bitno je naglasiti da je Grad Zagreb jedini koji, u ovim teškim kriznim vremenima, nije smanjio financijsku potporu udrugama, za razliku od resornog ministarstva i Zagrebačke županije”, naglasila je predsjednica Udruge Autonomna ženska kuća Zagreb Neva Tolle.

“Nasilje u obitelji danas je vrlo rašireni problem, naši kapaciteti su nažalost skroz popunjeni i svaka nam je podrška potrebna kako bi mogli pomoći i zaštititi žene i djecu žrtve nasilja”, dodala je.

Autonomna ženska kuća i ove će godine raspolagati s gradskih 560 tisuća kuna, a Ženska pomoć sada s 182 tisuće kuna.

Podsjetimo, pitanje zaštite od nasilja u obitelji kao pitanje zaštite ljudskih prava definirano je brojnim međunarodnim i nacionalnim politikama, zakonima i strategijama, a strateški dokument kojim se uređuje ovo područje je Zagrebačka strategija zaštite od nasilja u obitelji od 2011. do 2016. koju je donijela Gradska skupština Grada Zagreba u studenom 2011. sukladno nacionalnoj strategiji zaštite od nasilja u obitelji 2011. – 2016.