Održana središnja svečanost u povodu Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije

Održana središnja svečanost u povodu Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije
Foto: Zagrebačka županija

U spomen na 27. lipnja 1991., kada je uz rijeku Kupu na području Pokupskoga raspoređena 2. “A“ brigada ZNG-a, kasnije 2. gardijska brigada “Gromovi“, Zagrebačka županija ovaj dan slavi Danom hrvatskih branitelja. Središnja svečanost tim povodom održana je ove godine u Velikoj Gorici.

“Odajemo počast hrabrim mladićima koji su ratne 91. naglo prekinuli svoju mladost i s malo oružja, ali s puno ljubavi i vjere krenuli u obranu domovine. Ovakva okupljanja prilika su da iznova naglasimo da je uzrok Domovinskoga rata bila agresija na Hrvatsku. Domovinski rat nije bio naš izbor, nego nužnost“, u obraćanju prisutnim braniteljima i članovima obitelji poginulih, rekao je župan Stjepan Kožić.

Održana središnja svečanost u povodu Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije
Foto: Zagrebačka županija

Naglasio je da je Hrvatska bila napadnuta i uvučena u neželjeni rat, no borila se pravedno, što je konačno potvrđeno i oslobađajućim presudama naših generala.

“Domoljublje, hrabrost i zajedništvo koje su branitelji pokazali u najtežim danima obrane suvereniteta naše zemlje, trebaju nas i danas podsjećati da nema nepremostivih zapreka kada postoji zacrtani cilj. Vjera i zajedništvo u devedesetima, potrebni su nam i danas“, rekao je župan, dodavši da se ne smije zaboraviti što je sve žrtvovano za današnju slobodu i suverenost Hrvatske. Uz županove zamjenike, Nadicu Žužak i Hrvoja Frankića, svečanosti je prisustvovao i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan, kao i potpredsjednik Zvonko Kunić.

Ivan Krupec, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi“, na svečanosti izaslanik Predsjednice RH, rekao je da su hrvatski branitelji u najtežim trenucima za hrvatsku opstojnost, u nejednakoj i neljudskoj borbi, u kojoj je neprijatelj bio daleko brojniji i opremljeniji, pokazali visoku svijest i moral.

“Ni za svo blago svijeta ne prodaje se sloboda! Pokazali ste to svojom požrtvovnošću i hrabrošću. Nažalost, na tom putu bilo je i žrtava. No, mi smo tu! U slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, u mislima s našim hrabrim ratnicima koji su dali svoj život da bismo mi, danas, mogli slobodno disati i živjeti“, rekao je Krupec, naglasivši da je važno govoriti istinu o Domovinskome ratu i da se ona ne smije zaboraviti.

“Znamo dobro tko smo, naša je povijest duga, bogata, plemenita. Grijeh je odreći se istine, nemamo pravo na to zbog onih koji su svoje živote ugradili u temelje Hrvatske, ali i zbog mladih naraštaja koji dolaze. Naša je dužnost prenositi djeci istinu o sebi i svojoj povijesti, podsjećati koliko nas je koštala sloboda i kako je izborena, jer narod koji nema sjećanja nema ni budućnosti“, rekao je Krupec, zahvalivši svima koji su imali hrabrosti odjenuti časnu odoru Hrvatske vojske i policije i u njoj se boriti za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora na svečanosti je bio gradonačelnik Velike Gorice i saborski zastupnik Dražen Barišić. Rekao je da se od materijalnoga ne može živjeti ako se ne zna tko smo i što smo, što je naša povijest, sadašnjost i budućnost.

“Danas se prisjećamo dana kada su na djelu bile osnovne vrijednosti identiteta hrvatskoga naroda – čovjekoljublje, domoljublje i bogoljublje. Ove vrijednosti, uz sve one junake koji su nas vodili, nažalost neki su i položili svoj život, stvorile su hrvatsku državu. Ove vrijednosti i danas treba poštivati i njegovati“, rekao je Barišić.

Svečanosti u velikogoričkome parku dr. Franje Tuđmana prisustvovao je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH. Pozvao je okupljene da, kao pobjednička generacija, budu ponosni na sve ono što su zajedno učinili, da budu sretni što pripadaju povijesnom naraštaju, da imaju vjeru u bolju budućnost.

“Budite ponosni što i danas, tolike godine nakon rata, u sebi posjedujete snagu, domoljublje i zajedništvo. Svi naši napori neka budu usmjereni prema optimizmu, prema težnji izgradnje pravedne zemlje, zemlje razumijevanja, socijalne osjetljivosti, ali i zemlje blagostanja, gospodarskog oporavka i, svakako, zemlje demografske revitalizacije“, rekao je Medved. Podsjetio je i na riječi generala Janka Bobetka da će Hrvatska na odnosu prema veteranima Domovinskoga rata “ili proći ili pasti ispit“.

“Stoga treba naglasiti ozračje i postignuća u zadnje tri godine, poštovanje i uvažavanje između Vlade RH i hrvatskih branitelja, kao partnera koji se zajedno trude prepoznati ključna i bitna područja za dobrobit hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji“, rekao je Medved.

U ime braniteljskih udruga s područja grada Velike Gorice prisutnima se obratio Ivan Zagorac, predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade HV-a. Govorio je o pripremi Velike Gorice za oružani otpor, kao i ratnom putu 153. brigade. Njezini pripadnici, rekao je, bili su na pokupskom ratištu, novljanskom, istočnoslavonskom, sinjskom, na ratištima Banovine, na južnom bojištu…

“Zajedništvo hrvatskoga naroda, kao i lojalnost najvećega dijela hrvatskih građana prema svojoj domovini, bilo je presudno za uspostavu i obranu samostalne i suverene Hrvatske i pobjedu u ratu. Zadaća nam je promicati vrijednosti Domovinskoga rata i širiti istinu o njemu, kao i čuvati uspomene na poginule i umrle branitelje“, rekao je Zagorac.

U umjetničkom programu sudjelovale su sopranistica Josipa Grozdanić, Ana Lucić i Tea Bičanić.

Prije središnjega skupa, u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije branitelji su bili na svetoj misi, a potom su kod spomenika poginulim braniteljima “Golubica“ izaslanstva Predsjednice, Vlade i Hrvatskoga sabora, Zagrebačke županije i Grada Velike Gorice, kao i braniteljskih udruga položila vijence i zapalila lampaše.