ODLUKA JE PALA: Hrvatska izabrala francuski Rafale, 12 aviona po cijeni od 999 milijuna eura!

Foto: Vlada RH

Na današnjoj sjednici, hrvatska Vlada je usvojila Odluku o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona. Između ponuda koje su bile na stolu izbrana je francuska. Sukladno tome, Hrvatska će kupiti 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale (10 jednosjeda i 2 dvosjeda).

Vlada je proces nabave višenamjenskoga borbenog aviona pokrenula 4. srpnja 2019. Svoje ponude dostavile su Sjedinjene Američke Države (novi F-16 C/D Block 70), Švedska (novi Gripen C/D), Francuska (korišteni Rafale F3-R) i Izrael (korišteni F-16 C/D Block 30). Međuresorno povjerenstvo temeljito je evaluiralo pristigle ponude i jednoglasno usvojilo Studiju izvedivosti za nabavu višenamjenskog borbenog aviona koju je predalo Vladi, objavila je Vlada RH.

Vlada je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja i donijela odluku o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale (10 jednosjeda i 2 dvosjeda).

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da će se nabavom višenamjenskog borbenog aviona Rafale F3-R značajno povećati sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

“Nabavom borbenih aviona Hrvatska stječe moćno strateško sredstvo odvraćanja za sljedećih 30 do 40 godina, čime značajno učvršćuje svoj međunarodni položaj, zaštitu zračnog prostora te se višestruko uvećava ukupna borbena sposobnost Hrvatske vojske. Nabava višenamjenskog borbenog aviona osnažit će položaj Hrvatske kao saveznika u okviru NATO-a i partnera unutar Europskoj unije. Time ćemo prvi put doseći 2% BDP‑a izdvojenih za jačanje svojih obrambenih sposobnosti, što je cilj svih članica NATO-a”, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Avion Rafale dvomotorni je višenamjenski borbeni avion opremljen naprednim napadno-navigacijskim sustavima, radarom najnovije generacije uz visoku integraciju senzora i sustava samozaštite, kao i mogućnošću korištenja širokog spektra naoružanja što ga čini jednim od najboljih višenamjenskih borbenih aviona današnjice. Između ostalog, jedini od četiri ponuđena ima mogućnost superkrstarenja, može ponijeti najviše tereta (9,5 tona) i ima najmanji radarski odraz, što ga čini djelomično nevidljivim.

Osim aviona, francuska ponuda uključuje i simulator letenja, osnovni paket naoružanja, zemaljsku i ispitnu opremu, pričuvne dijelove, obuku osoblja prema načelu „obuka obučavatelja“, sveobuhvatnu podršku ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u razdoblju od tri godine i jamstvo u trajanju od 12 mjeseci po svakom isporučenom avionu, motoru te ostaloj opremi i pričuvnim dijelovima.

Trenutnim hrvatskim avionima MiG-21 životni vijek istječe tijekom 2024. zbog čega je nužno u najskorije vrijeme u operativnu uporabu uvesti višenamjenski borbeni avion. Stupanj nacionalne sigurnosti podići će se na dosad nikad dostignutu razinu. Ostvaruje se ne samo najveća investicija u Oružane snage od osamostaljenja, nego i najveće ulaganje u osiguranje trajnog mira.

Francuska ponuda, u vrijednosti od 999 milijuna eura, koja će se ostvariti kroz ugovor između dviju vlada (Government to Government), najpovoljnija je i pruža najbolju obročnu otplatu koja neće usporiti naš ulazak u europodručje, poručeno je iz Vladr RH.