ODLAZAK VELIKANA: Jutros je u 77. godini života preminuo Kićo Slabinac

Foto: Screenshot Youtube

U 77. godini života u Zagrebu je preminuo Krunoslav Kićo Slabinac, potvrdili su Večernjem listu iz te bolnice. Legendarni Kićo Slabinac preminuo je jutros u 6:50 sati u KBC-u Zagreb gdje je hospitaliziran već tri mjeseca.

“Nažalost, točno je, preminuo je u ranim jutarnim satima”, potvrdio je za Večernji list prof.dr. Hrvoje Gašparović kardiokirurg iz KBC-a Zagreb, a koji je ljetos operirao srce Kići Slabincu. Kićo je, podsjetimo, prošao rutinsku operaciju srca, no oporavak nije tekao očekivano jer, zbog njegove debljine, rana na prsnom košu nije dobro zarastala.

Legenda hrvatske glazbe i bivši saborski zatupnik imao je komplikacije nakon operacije srca. Bio je u induciranoj komi, a prethodno je prebolio moždani udar, objavio je HRT.

Glazbenik u čijim su interpretacijama zaživjele i do danas ostale omiljene brojne pjesme, u rasponu od rocka preko zabavnih do narodnih i tamburaških, glazbenu karijeru počeo je u rock bendovima, najpoznatiji od njih je sastav “Dinamiti”. Rođeni Osječanin, nakon povratka s odsluženja vojnoga roka svoju glazbenu karijeru nastavlja kao solo izvođač te se seli u Zagreb gdje izvodi pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleya. Poznat je po pjesmama “Zbog jedne divne crne žene”, “Pjevat će Slavonija”, Inati se Slavonijo”.

Prvi put nastupio je na Splitskom festivalu 1969., a slijedili su Opatijski festival te predstavljanje Jugoslavije na Eurovizijskom natjecanju u Dublinu 1971. Niz tadašnjih uspjeha okrunio je hitom, vlastitom skladbom, “Zbog jedne divne crne žene”, te dosegao status jednog od najpopularnijih pjevača tadašnje države.

Nakon boravka u SAD-u 1970-ih, usmjerio se više na narodnu glazbu, gdje je također ostvario važne uspjehe, ovjekovječivši neke od najljepših slavonskih i tamburaških skladbi, piše Hrvatska glazbena unija.

Tijekom karijere surađivao je s brojnim autorima, pa njegove pjesme potpisuju Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Mario Mihaljević, Arsen Dedić, Maja Perfiljeva, Drago Britvić, Željko Sabol, Kemal Monteno, Hrvoje Hegedušić i drugi.