Od četvrtka do nedjelje posjetite Markov sajam

Kolonija gubavaca, kralj i kraljica, vitezovi, dvorske lude i kmetovi samo su dio šarene ekipe koja će preksutra zauzeti Trg bana Jelačića. Na njemu će se, naime, od 22. do 25. svibnja, održati 14. Markov sajam, manifestacija koja će i ove godine, barem na trenutak, pokušati oživiti vrijeme 15. i 16. stoljeća, prenosi Večernji list. Više od dvije tisuće obrtnika starih zanata iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije predstavit će se Zagrepčanima koji će, među ostalim, moći izraditi vlastiti novčić ili kupiti ručno izrađenu košaru od slame.

markov-sajam-029

„Na sajmu će biti nekoliko prigodnih koncerata, kao i niz atraktivnih srednjovjekovnih motiva, poput sprava za mučenje, kovačnice i tiskare. U sklopu sajma bit će održan i „Mali Marko“, i to u organizaciji Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva, koja radi na razvitku i promicanju učeničkog zadrugarstva u Hrvatskoj“,najavio je glavni organizatora Markova sajma, Miran Hadži-Veljković.

Uz Kraljeve ulice, kao tradicionalne organizatore, u pokretanju manifestacije sudjeluje i Turistička zajednica Koprivnice, koja inače priređuje najveći povijesno-turistički spektakl na ovim prostorima, Renesansni festival. A upravo će Koprivnica na Trg bana Jelačića ponovno donijeti “žive slike” – glumce koji će kostimima i govorom utjeloviti povijesne osobe. Markov sajam bit će besplatan za sve posjetitelje, a otvoren je od 9 do 21 sat sve do nedjelje.