Obnovit će se tunel Grič, otvorenje prije ljeta 2016.

Zagrepčani i turisti iduće će ljeto uživati u posebnoj atrakciji – tunelu pod Gričem, koji će biti uređen i otvoren za različite kulturne i druge sadržaje.

tunel_gric

Najavio je to gradonačelnik Milan Bandić prilikom današnjeg obilaska tunela koji povezuje Radićevu i Mesničku ulicu.

“Nema smisla da tunel Grič stoji ovakav i propada, on ima svoju povijesnu i urbanu vrijednost koju treba istaknuti i ponuditi, treba ga obnoviti i ispuniti sadržajima”, rekao je gradonačelnik te napomenuo da su mnogi gospodarski subjekti zainteresirani za njegovu obnovu i oživljavanje prostora što će nam, kako je istaknuo, u ovo recesijsko vrijeme olakšati financijsku stranu rekonstrukcije.

“Prije ljeta ćemo izaći s projektom obnove u čiju će izradu, naravno, biti uključeni povjesničari umjetnosti, urbanisti, statičari i konzervatori, a otvoreni smo i za sve prijedloge koji mogu doprinijeti ostvarenju što boljeg projekta. Kada obnova krene, bit će potrebno šest do osam mjeseci da se radovi završe, a ja vjerujem da će iduće ljeto tunel Grič vrviti od turista”, dodao je gradonačelnik Bandić.

“Za našu najmudriju generaciju kojima su stube od Mesničke, Duge ulice i Tkalčićeve postale prepreka, iskopat ćemo vertikalu za lift kojim će doći do Vranicanijeve livade što će”, kako je naglasio gradonačelnik, “biti dobro i za ugostitelje s Gornjega grada”.

Kako se čulo, dva kulturna projekta za tunel, od kojih je jedan Muzej osjeta, aplicirala su za EU fondove, a ravnatelj KIC-a Emil Matešić istaknuo je da svi projekti koji se bave sadržajem mogu doprinijeti poboljšanju turističke ponude Zagreba i aktivnijem kulturno-umjetničkom životu grada.

Pročelnik Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture i prirode Silvije Novak, rekao je da je ovaj tunel, duži od 350 metara, s četiri izlaza na Ilicu, od kojih je trenutno prohodan samo ogranak koji izlazi kod kućnog broja osam, projektiran i dovršen za vrijeme II. svjetskog rata, 1943.-1945. Služio je kao sklonište tada, ali i za vrijeme Domovinskog rata.