Objavljene nominacija za 25. Nagradu hrvatskog glumišta

Nagrada Hrvatskog glumišta
Foto: Press

Na konferenciji za medije u Hrvatskom društvu dramskih umjetnika u Zagrebu predsjednice žirija za dramu Ljerka Margitić, žirija za operu Mirjana Bohanec-Vidović i predsjednik žirija za balet dr. sc. Svebor Sečak objavili su imena nominiranih umjetnika u svim kategorijama za jubilarnu 25. Nagradu Hrvatskog glumišta.

Žiri je Nagradu sa svekoliko umjetničko djelovanje s područja drame dodijelio glumici Zdenki Heršak te Nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje s područja opere maestru Vladimiru Kranjčeviću.

Svečana dodjela održat će se 24. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, uz izravan televizijski prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji.

Zašto se dodjela Nagrade hrvatskog glumišta održava 24. studenog?

U subotu 24. studenoga 1860. protu-njemački nastrojena mladež isprovocirana netom završenim Bachovim apsolutizmom dogovorila se da će kupiti sve karte za izvedbu drame “Peter von Szápár” Charlotte Birch-Pfeiffer na njemačkom jeziku u Narodnom kazalištu na Markovom trgu i upriličiti prosvjed, kao još jedan u nizu prekida predstava na njemačkom jeziku, koje su sve češće igrane pred gotovo praznim gledalištem.

Nakon što se podigao zastor za početak predstave studenti prava i gimnazijalci krenuli su zviždati i protestirati protiv njemačkog jezika te bacati pokvarena jaja i trulo voće na pozornicu. Izvedba je morala biti prekinuta. Ilirac i umjetnički ravnatelj kazališta Dimitrije Demeter, zajedno s redateljima Josipom Freudenreichom i Adamom Mandovićem, pred zastor šalje glumca epizodista Vilima Lesića (Moravče kraj Sesveta, 17. IV. 1841 – Stenjevec, Zagreb, 10. IX. 1889), koji je u predstavi “Peter von Szápár” igrao malenu ulogu da se obrati mnoštvu.

Lesić je stao pred gledatelje i izjavio: “Od danas će se na zagrebačkoj pozornici glumiti samo na hrvatskom jeziku.” Nikola Andić piše kako je “Lesićeva kratka uloga bila primljena s tolikim oduševljenjem kao nikad prije ni kasnije ikoji umotvor u narodnom kazalištu.”

Njegov je nastup dočekan s odobravanjem i imao je jak odjek. Zbog cenzure o ovom događanju malo se pisalo. “Agramer Zeitung” od 25. studenog 1860. navodi kako se “subotnja predstava nije mogla održati zbog nekih smetnja”. Nešto više izašlo je u “Pozoru” od 26. studenog 1860.: “U subotu imala je biti njemačka predstava u našem kazalištu, pa je to toliku nezadovoljnost probudilo u općinstvu, da je ona glasno i naročito zahtijevalo, da njemački igrači odstupe, pa da se hrvatski predstavlja.” Tome u čast se 24. studenog obilježava kao Dan hrvatskog glumišta.