Novi slučajevi trovanja gaziranim pićima: “Državne institucije su morale raditi puno brže”

Ilustracija | Foto: Pixabay

Raste broj slučajeva mogućeg trovanja nakon konzumacije gaziranih bezalkoholnih pića. Nakon Rijeke, Zagreba i Varaždina, novi slučajevi zabilježeni su u Splitu i Karlovcu.

Policijska uprava zagrebačka je tijekom jučerašnjeg popodneva, 7. studenoga i danas prijepodne zaprimila nekoliko dojava o osobama koje su zatražile liječničku pomoć zbog određenih nuspojava koje bi se mogle dovesti u vezu s konzumacijom bezalkoholnog pića.

Nakon pružene liječničke pomoći u zdravstvenim ustanovama, svih šest osoba je pušteno na kućnu njegu.

Tijekom postupanja policijski službenici proveli su očevid, izuzeli određene predmete, obavili razgovore s više osoba te su o svim dosadašnjim saznanjima obavijestili nadležne institucije kako bi poduzele mjere iz svoje nadležnosti.

Utvrđivanje svih relevantnih činjenica vezanih uz ovaj događaj se nastavlja.

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore poziva ugostitelje da zaštite svoje goste i svoje poslovanje te da do zaprimanja više informacija i potvrda o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda maknu iz ponude sporna gazirana pića. Oni riječki to su već, samoinicijativno, učinili jučer sve radi zaštite potrošača, objavio je HRT.

“Nas direktno nitko nije obavijestio, mi imamo sa našim dobavljačima dogovore da će se roba povlačiti, danas su manje-više javno izašli svi sa takvim informacijama, meni je samo krivo da se ranije nije reagiralo, institucije izašle sa informacijom što bi bilo puno odgovornije da se i mi znamo kako ponašati, poručio je Nikola Eterović”, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Predsjednik Udruge Potrošački centar Marko Paripović kaže kako se radi o “zakašnjeloj reakciji” institucija.

“Državne institucije su to morale odraditi puno brže, to je njihova obaveza. Vidjeli smo situaciju na terenu – da nitko ne želi preuzeti odgovornost za ovu novonastalu situaciju i nitko se ne želi izjasniti tko je kri”v, kazao je.