NOVI KONCEPT URBANOG RAZVOJA: Beč postaje policentričan grad s 50 manjih gradskih središta

NOVI KONCEPT URBANOG RAZVOJA: Beč postaje policentričan grad s 50 manjih gradskih središta
Foto: PID_Christian Fürthner

Trgovina prehrambenim proizvodima i postolarska radionica iza ugla, u neposrednoj blizini liječnička ordinacija, park i knjižnica – od bogate ponude razvijenih četvrti mogu profitirati građanke i građani svakog okruga austrijske prijestolnice.

Stoga je Grad Beč u suradnji s Bečkom gospodarskom komorom nedavno predstavio novi koncept urbanog razvoja kojim se želi potaknuti stvaranje policentričnog grada pod nazivom “Središta gradskog života – policentrični Beč”.

U sklopu novog koncepta urbanog razvoja nastat će oko 50 manjih gradskih središta do kojih će građani moći doći za svega 15 minuta javnim prijevozom, biciklom ili pješice. A tu će im biti dostupno sve što je građanima neophodno – od zdravstvenih ustanova preko kulturne ponude do razonode.

Ovom su inicijativom predviđene mjere za preuređenje postojećih i stvaranje novih manjih središta koja će karakterizirati kvalitetno uređen javni prostor, raznolika ponuda i dobra dostupnost javnim prijevozom, biciklom ili pješice, stoga ovakva inicijativa doprinosi i zaštiti okoliša. Osim toga, Grad Beč želi spriječiti otvaranje novih trgovačkih centara na rubu grada te potaknuti povratak trgovina u gradska središta.

Predsjednik Bečke gospodarske komore Walter Ruck kazao je da centri urbanog života u bečkim okruzima moraju postati još privlačniji za građane, turiste i poduzetnike jer to poboljšava kvalitetu življenja i istovremeno jača gospodarstvo.