Nizozemski turisti šokirani ponašanjem hrvatske policije

Kada je uplatila ljetovanje u Istri, šesteročlana obitelj iz Nizozemske nije ni slutila da će doživjeti pravu noćnu moru.

policija_auto_6_3
Frans Romkema došao je na odmor sa suprugom Petrom Schaap i četvero djece. U ponedjeljak, lošoj prognozi unatoč, odlučili su otići na izlet na Plitvice, ali su kod sela Glavani doživjeli prometnu nezgodu, piše Glas Istre, opisujući njihovu traumu.

– Priznajem krivnju, iako moram u svoju obranu istaknuti i činjenicu da je raskrižje poprilično nepregledno pa sam morao izaći na pola ceste da bih nešto vidio, ali je tada već bilo kasno, jer se drugi automobil velikom vrzinom zabio u prednji kraj mojeg auta. Kako čujem, na tom su raskrižju nesreće učestale baš zbog nepreglednosti. No, dobro, osim materijalne štete, na sreću, ozlijeđenih nije bilo i do ovdje sve je u redu. No, onda počinje naša kalvarija. Policija je došla na uviđaj, sastavili su zapisnik, uzeli mi putovnicu, što je za mene kao Nizozemcu već vrlo čudno, te nas ostavili na cesti. Kada smo ih upitali što ćemo mi sada – kiša je prijetila, a mi s četvoro djece – bez vozila koje je oštećeno u sudaru, i ja bez dokumenata, odgovorili su mi da oni nisu turistička agencija i otišli – kazuje Frans Romkema.

– Kao turiste, ostavili su nas u vrlo ranjivom položaju, u sredini koju ne poznajemo, a da nas nisu ni pitali kako smo. Prvi je zadatak policije, bilo gdje u svijetu, da štiti i služi narodu, bili to građani ili turisti. Ovako je ispalo da policija više brine o kazni i prikupljanju novca, a riječ je o par tisuća kuna, nego o našoj sigurnosti. To je nečuveno! – kaže ogorčeni Nizozemac.

Njegovu priču potkrjepljuje i Nigel Simpson, suvlasnik Glavani parka, koji je šećući sa psom, naišao na nizozemsku obitelj svu promrzlu i mokru od kiše.

Nakon što su maknuli automobil s ceste, doveo ih je k sebi i potom odvezao do četiri kilometra udaljenog apartmana. U danima koji su uslijedili vozio ih je i do Pule, u MUP, po rent-a-car…

O svojoj nevolji obitelj Romkema pismeno je obavijestila i nizozemsko veleposlanstvo u Hrvatskoj uz molbu da im kažu što im je dalje činiti i je li u redu da hrvatska policija zadržava dokument dva dana, jer se u srijedu Romkema trebao javiti sucu za prekršaje.