Pomoć poplavljenima, Zagreb za Rajevo Selo i Gunju

Stanovništvu nedavno poplavljenih područja Gunje i Rajeva Sela danas je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uručio 100 hladnjaka.

pomoc_poplavljenima
Mještanima Gunje i Rajeva Sela donirana je i humanitarna pomoć što su je u suradnji Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu i grada Zagreba prikupili Hrvati u Italiji. Pomoć se sastoji od trajnih namirnica, potrepština za osobnu higijenu, opremu i materijala za dezinfekciju i čišćenje, te odjeće, obuće, posteljine, lijekova i sanitarnih materijala.

Gradonačelnik Bandić novinarima je izjavio da su u Gunju dovezli 60 hladnjaka, a u Rajevo Selo 40, da zna da je to nedostatno ali je uvjeren da će nakon današnje odluke Vlade hladnjaci sukcesivno što prije stizati.

Stanovništvu je poručio neka ne dozvole da hladnjaci naprave razdor u mjestu, te neka ih daju onima kojima je najveći prioritet, te ih zamolio za strpljenje.

Najavio je da će hladnjake dovoziti dok ih svi ne dobiju ako ih država ne bude osigurala, ali da je vidio da su danas na Vladi za opremu i bijelu tehniku izdvojili 30 milijuna kuna.

Na pitanje novinara kako komentira što su stanovnici rekli da im još uvijek nije isplaćena novčana pomoć od Hrvatskog crvenog križa, Bandić je rekao: “Da sam ja gradonačelnik Hrvatske, predsjednik Crvenog križa Hrvatske bi ovdje spavao. Predsjednik mog zagrebačkog Crvenog križa je ovdje sa mnom”, rekao je Bandić.

“Spavali bi ovdje direktori svih državnih i javnih poduzeća koji trebaju ovdje raditi. Spavali bi svi resorni ministri koji ovdje imaju posao. I to bi tako funkcioniralo. Budući da nisam, ja ne mogu iz svoje kože. Ali mogu jedino pomoći ljudima ono što mogu”, poručio je Bandić. Novinarima je rekao neka sve ostalo pitaju ljude kad dođu iz državne razine zašto nisu tu.

“Ne može se ovaj problem riješiti sjedeći u gradu Zagrebu u fotelji, a ovdje ljudi su razočarani, napušteni i sami. Nema šanse, pa neka me ubiju, ali to je istina”, poručio je Bandić što su okupljeni mještani popratili pljeskom.

Bandić je također istaknuo da je izvršio svoje obećanje dato stanovništvu prije mjesec dana, te da su u gradu Zagrebu naručili besplatne udžbenike za učenike osnovnih i srednjih škola. Najavio je da će svi stanovnici Gunje, Rajevog Sela, Strošinaca i Račinovca koji imaju djecu u osnovnim i srednjim školama dobiti za njih besplatne udžbenike tjedan dana prije početka školske godine. Riječ je o nešto manje od 700 učenika.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Petar Penava rekao je da apsolutno nemaju nikakvog upliva u raspodjelu novca za nedavno poplavom pogođena područja jer ga nisu niti prikupljali već je to radio državni Hrvatski crveni križ.