Nina Kraljić udahnula je novo ruho tradicionalnoj pjesmi “Rasti, rasti” i snimila bajkoviti spot

Foto: Nicolas Diamane

U okviru Nininog projekta “Alkonost of Balkan” koji njeguje i čuva tradicijske napjeve i baštinu, svjetlo dana ugledala je još jedna obrada i još jedan video spot!

Ovog puta Nina je izabrala pjesmu “Rasti, Rasti” za koju sama kaže da ju je tekst dugo “vukao” u realizaciju, a za mjesto snimanja bajkovitog video spota izabrala je čudo iznimne prirodne ljepote, Park šumu Golubinjak.

U već prepoznatljivom stilu svog projekta, Nina je opet uspjela “spojiti” u cjelinu ljepotu etno baštine i zadivljujuće prirodne ljepote.

Rasti, rasti

Što o pjesmi i značenju bajkovitog video spota kaže sama Nina:

“Za mene je tekst ove pjesme duboki poziv u meditaciju kroz ljepotu, dubinu, mističnost i mudrost majke prirode koja nudi znanje i iscjeljenje kroz svoju jednostavnost i kompleksnost! Melodija je iz tog razloga repetitivna i meditativna. Odlučila sam da će vokali biti isključivo ženski, snažni i to na način da se postepeno stvara dojam ženskog kruga (prvo 2 vokala, onda još jedan, pa još jedan itd.) koji se zatvara sa dolaskom glavnog vokala tek u sredini pjesme. Na neki način prateći vokali stvaraju pripremu za glavni vokal i stvara se dojam plemena. Inspiracija mi je bila priča o jednom velikom boru oko kojeg su se sastajali glavni starješine kako bi donosili važne odluke. Crvene ruke i podizanje crvene boje na rukama kroz video je simboličan prikaz rasta. Život je uvijek vezan uz konstantne promjene, vidljive i manje vidljive pomake i rast. Čak i kada nešto izgleda kao da stagnira, promjene se dešavaju na suptilnijoj razini. Naši životi su odraz prirode – također u konstantnom rastu i promjenama. I kada nam se čini da se nismo pomaknuli s mjesta, kroz odmak vremena vidimo da ipak jesmo; kao cvijet koji se potpuno probudio u proljeće. Crvena boja je boja koja predstavlja vatru i krv odnosno život, snagu, direktnost, moć i odlučnost dok je bijela haljina koja se vuče po podu simbol čiste, duboke i iskrene konekcije sa prirodom i stapanje s njom kroz čistu namjeru, odgovornost i poštovanje. Bijela je ovdje i konektor crvenog i zelenog kontrasta koji se stvara između prirode i haljine. Rune nacrtane na glavi su nordijske, međutim, iste su većinski korištene i kod nas u vrijeme kada smo štovali prirodu i elemente. U ovom videu su sve rune nacrtane u krugu da se dočara kako priroda u sebi ima protkane sve elemente i simbole i naš je najveći učitelj”