Nije floskula, nego živa istina: Hrvatski zakon štiti lopove!

Poznati osječki liječnik ovih se dana neugodno iznenadio kada je na njegova vrata pozvonila policija kako bi ga obavijestila da je protiv njega podnesena prekršajna prijava, jer je uznemiravao javni red i mir.

policija_rh

Kako piše Glas Slavonije, apsurd ove prijave je činjenica da je ovaj prekršaj počinio dok je prije mjesec dana iz svoje garaže glasnom vikom otjerao napadača, koji ga je želio opljačkati.

– Situacija koja mi se događa gotovo je nevjerojatna, a sve je posljedica činjenice da sam bio žrtva pljačkaškog napada. Prije mjesec dana bio sam u svojoj garaži, kada je odjednom u nju ušao muškarac te zatražio da mu dam novac ili će me ubiti. Kako je nedaleko bio i moj prijatelj počeo sam galamiti i vikati na njega te ga tjerati iz garaže, a sve kako bi to čuo i moj prijatelj te mi došao u pomoć. Pljačkaš se dao u bijeg, a ja sam pozvao policiju i on je ubrzo uhvaćen, a policija je potvrdila kako im je poznat od ranije. No, šok je uslijedio kada mi je nakon nekoliko dana stigla prekršajna prijava, prema kojoj sam ja kriv i to zbog narušavanja javnog reda i mira svojom galamom. U razgovoru s odvjetnikom rečeno mi je kako je ovakvo tumačenje zakona u posljednje vrijeme često te sam prema zakonu provalnika trebao ljubazno zamoliti da napusti moj prostor, a niti slučajno ga nisam smio vrijeđati i derati se na njega. Zbog svega ovoga za nekoliko dana moram pred suca za prekršaje – priča ovaj liječnik čoji identitet je poznat Glasu Slavonije.

Slučaj koji potvrđuje apsurdnost zakona prema oštećenima dokazuje i slučaj odvjetnika ovog liječnika, koji ima klijenta u čiju je pušnicu nedavno provalio lopov s namjerom da pokrade suhomesnate proizvode. Nakon što ga je vlasnik potjerao, lopov je u bijegu pao i slomio nogu, a vlasnik pušnice sada će morat na sud jer ga je lopov prijavio kao odgovornog za lom noge. Treći apsurdni slučaj, koji govori u prilog apsurdnosti naših zakona pa onda i postupanja policije jest i slučaj koji se u petak dogodio stanarima Vukovarske 89, u Donjem gradu.

– U petak smo na četvrtom katu ispred jednog stana zatekli starijeg muškarca u gotovo nesvjesnom stanju zbog alkoholiziranosti. Odmah sam pozvao policiju i objasnio situaciju i oni su došli, ali su se ubrzo okrenuli i otišli, a muškarac je i dalje bio na istom mjestu. Kada smo ih ponovno nazvali i pitali u čemu je problem, rekli su kako on nikoga ne uznemirava te sada mirno sjedi na stepenicama te da oni nemaju nikakve ovlasti za postupanje. Upozorili su nas i da mi kao stanari ne smijemo izbaciti prisilno ovu osobu, jer bismo mogli imati problema?! Na koncu je muškarac na naš nagovor izišao iz zgrade i legao na klupu ispred nje, a policija je ponovno došla i dalje tvrdeći kako mu oni ne mogu ništa. Ovo je uistinu apsurdno, jer u zgradi živi i malo dijete, koje bi ipak trebalo biti zaštićeno od ovakvog ometanja posjeda – ispričao je stanar zgrade Miroslav E.

Ako vam lopov ukrade auto ne smijete mu ga sami oduzeti!

Osječki odvjetnik Dinko Matijašević objašnjava kako je stvar o načinu na koji se zakon tumači, ali kako postoji propis o tome da samopomoć nije dopuštena u svim situacijama.

“Tako, primjerice, ako vam lopov ukrade automobil i vi ga ugledate u svom automobilu na semaforu i izbacite ga iz automobila i sami uzmete svoje vozilo, sud će presuditi da lopova morate vratiti u zatečeno stanje, jer nitko ne smije sam obaviti samopomoć, već treba zvati policiju. U konkretnom slučaju osječkog liječnika, on nikako ne može biti kriv za kršenje javnog reda i mira, jer se red i mir može kršiti samo na javnom prostoru, a sve se događalo u privatnom posjedu. Također, čovjek čiji je integritet ugrožen, ne mora se ponašati tipično i na Sudu za prekršaj ovo će teško proći, jer nije oportuno da se čovjeka kojem je bila ugrožena imovina smatra još i krivim. Također, lopov iz pušnice može tužiti vlasnika, ali na sudu će se utvrditi da je sam isključivo pridonio šteti oštećenog. No, policija često ne zna postupati i postupa krivo, a najbolji je primjer upravo ovaj treći slučaj. Ovaj alkoholičar na stubištu možda nije remetio javni red i mir, ali je protupravno narušavao posjed 23 suvlasnika, a kako je bio pod utjecajem alkohola njegovo ponašanje može imati štetne reperkusije, posebice u slučaju ako u zgradi živi i dijete. Policija ga je morala legitimirati i zatražiti da na licu mjesta napusti zgradu. No, očito ne poznaju zakone”, zaključio je odvjetnik Matijašević.

Samopomoć samo ako je takva zaštita nužna i prilična

Prema Zakonu o dopuštenim odnosima i dopuštenoj samopomoći članak 1053. kaže da se “pod dopuštenom samopomoći razumijeva pravo svake osobe da otkloni povredu prava kad neposredno prijeti opasnost, ako je takva zaštita nužna i ako način otklanjanja povrede prava odgovara prilikama u kojima nastaje opasnost”.