Natječaj otvoren godinu dana: U Hrvatskoj nitko ne želi biti vojni liječnik!

Ministarstvo obrane (MORH) cijelu je prošlu godinu imalo otvoren natječaj za zapošljavanje liječnika u vojsci, no ono što čudi je da se na taj natječaj nije javio nijedan kandidat.

vojni-lijecnik-630
Izjavila je to zamjenica ministra obrane Višnja Tafra na sjednici saborskog Odbora za obranu, koji je raspravio izvješće o stanju Oružanih snaga RH u prošloj godini.
Višnja Tafra je to rekla odgovarajući na pitanje Josipa Đakića (HDZ), kojeg je zanimalo koliko je vojnika potpisalo treći ugovor i je li razlog nepotpisivanja činjenica da zbog nedostatka liječnika u vojsci vojnici nisu obavili sistematski pregled. Izvijestila je da je u izradi novi pravilnik, koji će omogućiti stimulativne dodatke na plaću liječnicima.
Za razliku od liječnika, na natječaje za radna mjesta običnih vojnika javilo se čak 250 osoba s visokom stručnom spremom, što Tafra smatra posljedicom visoke nezaposlenosti. Na služenje dragovoljnog vojnog roka prijavilo se 11.000 osoba, no zbog ograničenja ih je primljeno svega 674, kazala je, javlja HRT.
Vanjski i oporbeni članovi Odbora stanje u obrambenom sustavu smatraju lošim, za što krive nedostatak novca.