Nastava u školama ipak počinje 18. siječnja, u Zagrebu prvi dan vježba evakuacije

Foto: ZG express

Nastavi u svim školama u Hrvatskoj trebala bi početi 18. siječnja, ulažu se napori da tako i bude – da nastava počne i u potresom pogođenim područjima, rekao je Momir Karin, pomoćnik ministra u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

“U kojem obliku to ćemo vidjeti, još smo na terenu svaki dan i s ravnateljima i s pročelnicima. Prikupljamo sve relevantne podatke kako bi mogli organizirati nastavu. 48 objekata na području zahvaćenim+h potresom, 28 ih je bez oštećenja, 9 je izvan uporabe, a 12 ih je sa žutom naljepnicom. Sve pripremamo da se može krenuti po modelu A. Ondje imamo dva zla, pandemiju korone i potres”, izjavio je Karin gostujući u emisiji U mreži Prvog Hrvatskog radija.

Ukupno je iseljenih stanovnika s tog područja 912, s tog popisa ćemo izvući broj djece i osigurati im online nastavu, a Ministarstvo će im osigurati svu potrebnu opremu da ne upisuju druge nego da ostanu vezani za svoje škole, dodaje.

Srednja škola Petrinja je i tijekom pandemija bila spremna za online. “Mi smo prvo polugodište uspjeli odraditi s minimalnim izostancima, ali škola je spremna za online. U procesu smo preseljenja u jednu privatnu kuću, odnosno zgradu koju smo iznajmili i tu ćemo biti moguće osigurati sve administrativne poslove, a moći će tu raditi i učitelji koji to ne mogu doma”, rekao je Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole Petrinja.

“Plan je da prvi dan u zagrebačkim školama počne s vježbama evakuacije”, rekao je Karin.

“U Zagrebu se trese već godinu dana i moramo naučiti živjeti s time. Obilazeći sad ova područja, vidjeli smo da su škole sigurna mjesta, a sada će se raditi s učenicima i te vježbe. Osnovno je da moramo brinuti o sigurnosti i zdravlju naših učenika”, dodao je pomoćnik ministra.