NAKON VIJESTI O POMORU RIBE U JARUNU: Oglasila se nadležna ustanova, evo što kažu…

Jarun - poribljavanje
Foto: Press

Nakon što su neki mediji objavili da se u zagrebačkom jezeru Jarun upravo događa pomor ribe, uslijedila je i službena informacija u kojoj je objašnjeno što se zapravo događa.

“U četvrtak 03. svibnja obavljeno je poribljavanje jezera Jarun, koje se odrađuje svakog proljeća i jeseni, a tom je prilikom u jezero pušteno tri tone različitih vrsta ribe nakon čega se dogodila uobičajena pojava ugibanja manjeg broj riba što su određeni mediji krivo interpretirali i nazvali pomorom ribe. Naime, to je normalna pojava kod poribljavanja gdje je bitno da broj uginulih jedinki riba ne prijeđe određeni postotak njihove unesene količine”, priopćila je gradska Ustanova Upravljanje sportskim objektima.

Do unosa tih vrsta u jezero, one se uzgajaju u ribnjaku gdje postoje određeni uvjeti temperature vode i uvjeti okoliša u kojima su se ribe razvijale. Od ribnjaka do jezera ribe se prevoze u tankovima gdje se nalaze u malom prostoru što je za njih svojevrstan stres, a unosom u jezero ribe prolaze kroz dodatni stres promjene okoline i postoji određeno vrijeme njihove prilagodbe.

Tijekom tog razdoblja, neke od njih uspiju se dobro prilagoditi i prežive u novoj okolini, dok druge, slabije i manje prilagodljive, nažalost ugibaju što se dogodilo i ovaj put.

Jezero Jarun pripada ribolovnoj zoni i području za ribolov rijeke Save pa se iz tog razloga i radi održavanje ravnoteže među ribljim zajednicama i unutar ekosustava jezera te se jezero poribljuje određenim količinama i vrstama riba, različitog uzrasta.

Te vrste su: bijeli amur, sivi glavaš, bijeli glavaš, pastrvski grgeč i smuđ, a propisane su Ribolovno gospodarskom osnovom i Godišnjim planom poribljavanja.