Nakon 8 godina renomirani slikar Damir Facan-Grdiša ponovno izlaže u rodnom Zagrebu

Foto: Press

Samostalna izložba “Dijagonalno” akademskog umjetnika Damira Facana-Grdiše otvara se u srijedu u Galeriji Idealni grad, Centar za kulturu Susedgrad.

Autor će se predstaviti selekcijom radova iz recentnog ciklusa “Dijagonalno”. Damir Facan-Grdiša već godinama izaziva udivljenje oblikujući čudnovate kompozicije na površini papira velikih dimenzija u tradicionalnoj tehnici akvarela.

Umjetnik uzima dva likovno, karakterno i značenjski posve suprotna motiva – more i grad – kao figurativna polazišta za oblikovanje vlastitog likovnog teksta. Na otvorenju posjetitelji će moći premijerno vidjeti tri posve nova rada koja do sada nisu predstavljena javnosti, a nastala su u posljednjih nekoliko mjeseci.

Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i nezavisna kustosica Sonja Švec Španjol.

Otvaranje izložbe zakazano je za 29. ožujka 2023. s početkom u 19 sati, a ostaje otvorena do 18. travnja 2023.

O izložbi:

“More kao elementarna sila prirode koja svojim zastrašujućim razmjerima izaziva strahopoštovanje kod pojedinca, te sociološki aspekt grada od početka 2000-ih predstavljaju tematsko polazište unutar kojeg Damir Facan-Grdiša predano traga za likovnim pokretom linije i boje. Autor polazi od jednostavne apstraktne skice malog formata unutar koje rješava osnovne silnice neophodne za jasnu definiciju prostora i kasniju razradu kompozicije. Valja naglasiti kako su motivi iz realnog svijeta tek polazište za gradnju likovne priče koja vrlo brzo nadilazi pojam polazišnog motiva i započinje vlastiti život – život proizašao iz pomne studije likovne forme. Naime, elementi likovnog duha koje autor unosi u materiju izraženi su kroz osjećaj crte, boje i volumena dok akvarel u potpunosti odgovara karakteru likovne ideje koju umjetnik obrađuje.” (Iz predgovora kustosice Sonje Švec Španjol)

O autoru:

Damir Facan-Grdiša rođen je 1965. godine u Zagrebu. Umjetničko obrazovanje započinje na Školi za primijenjenu umjetnost, odjel zidnih slikarskih tehnika, da bi 1990. godine diplomirao na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ive Friščića. Nakon studija radi kao nastavnik likovnih stručnih predmeta na Obrtničkoj školi u Zagrebu do 1998. godine. Nakon toga djeluje kao samostalni umjetnik, izlaže te objavljuje ilustracije za više izdavačkih kuća. Član je HDLU-a, ULUPUH-a, a od 2002. godine i HZSU-a.

Uz slikarstvo kao primarni medij umjetničkog izražavanja, Damir Facan-Grdiša od 1986. godine radi i kao vanjski suradnik Restauratorskog zavoda Hrvatske, a od 2000. godine kao samostalni licencirani restaurator za zidno slikarstvo.

Nagrade:

2022. Velika nagrada 9. hrvatskog triennala akvarela, Karlovac, Slavonski Brod

2021. Nagradu grada Umaga za najbolji rad na izložbi HDLU-a Istre “Corpus Humanum”

2018. Nagrada 8. zagorskog likovnog salona, Krapina