NAJGLEDANIJA INFORMATIVNA EMISIJA: Dnevnik Nove TV proslavio 18. rođendan

Foto: Nova TV

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, jučer je proslavila punoljetnost. 10. listopada 2005., prije punih 18 godina, hrvatska je javnost svjedočila pravoj prekretnici u hrvatskom televizijskom novinarstvu.

“Poštovani gledatelji, dobra vam večer prvi put u Dnevniku Nove TV“ bila je rečenica kojom su Marija Župan Miholjek i Petar Pereža započeli ovu informativnu emisiju koja, 18 godina kasnije, s preko 6500 izdanja i 350.000 emitiranih minuta, suvereno drži poziciju lidera televizijskog newsa u Hrvatskoj. Prvi prilog prikazan te večeri bio je onaj Sabine Tandare Knezović i to o ptičjoj gripi, novosti iz svijeta sporta donijela je Ana-Marija Vuković, a vremensku prognozu pripremio je i tada prezentirao Darijo Brzoja.

Na samom početku bilo je jasno da Dnevnik Nove TV označava novu eru izvještavanja i prezentacije vijesti – od kultnog razmicanja kamera u uvodu emisije pa sve do tehnološki naprednog 3D prikaza u proširenoj stvarnosti – ali i novu eru u profesionalnim standardima po pitanju kvalitete, vjerodostojnosti i neovisnosti. Tijekom 18 godina, veličina redakcije Dnevnika Nove TV se udvostručila, minutaža gotovo utrostručila, mijenjao se vizualni identitet, uvodile su se tehnološke inovacije, a sadržaj kontinuirano oplemenjivao različitim rubrikama. Danas se Dnevnik može pohvaliti činjenicom da je već 14. godinu zaredom najgledanija domaća informativna emisija, s licima kojima gledatelji vjeruju, te brojnim nagradama struke koje redovito pristižu na adresu redakcije.

“Kada smo prije 18 godina krenuli s Dnevnikom, jedna od osnovnih poruka koju smo htjeli prenijeti gledateljima bila je ta da ovu emisiju radimo za njih. Ta poruka se nije promijenila do danas, pa nam je tako i dalje glavna nit vodilja donijeti točne i provjerene informacije i staviti ih u njima važan kontekst, ali i biti glas naroda, ukazivati na probleme i tražiti njihova rješenja. Povjerenje koje smo stekli potvrđuje se iz godine u godinu i istraživanjem instituta Reuters gdje smo medij kojem se najviše vjeruje. U današnje vrijeme, to je velika stvar, a gledateljima možemo samo obećati da ćemo istim žarom nastaviti i dalje“, rekla je ovom prigodom Ksenija Kardum, direktorica informativnog programa Nove TV.

Svoj 18. rođendan Dnevnik Nove TV dočekao je u novom, multifunkcionalnom studiju predstavljenom 2022. godine, opremljenom naprednim videozidovima, kamerama i rasvjetom, te u novom ruhu i terminu u 19 sati u kojem je potvrdio status najgledanije informativne emisije – tijekom ove godine, u prosjeku je ostvario 31,3% udjela u gledanosti što znači da je svaki Dnevnik pratilo, u prosjeku, više od 356.000 gledatelja. Ovaj rezultat bolji je za 32% od prvog konkurenta te za 46% od drugog.

Emisiju, koja svake večeri u 19 sati donosi preko 60 minuta provjerenih informacija, vode prepoznatljivi i dobro uigrani voditeljski parovi Marija Župan Miholjek i Saša Kopljar, Romina Knežić i Petar Pereža te Valentina Baus i Dino Goleš, dok uredničku palicu drže iskusni dnevni urednici Branimir Felger, Ivana Ivančić i Željka Gulan. Ona je rezultat je timskog rada velikog broja ljudi, kako u zagrebačkoj redakciji, tako i u dopisništvima koja na Novoj TV često ističu kao veliku snagu Dnevnika – upravo ekipe u Osijeku, Puli, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku zaslužne su za izvještavanje s najudaljenijih krajeva Hrvatske.

Osim dnevnih vijesti iz zemlje i svijeta, novosti iz sporta te vremenske prognoze, važno mjesto i prostor Dnevniku Nove TV ima i stav građana – osim redovitog mjesečnog istraživanja Crobarometar te mnogih vlastitih istraživanja uslijed važnih društvenih događaja, gledatelji svoje mišljenje o aktualnim pitanjima mogu iskazati i svake večeri, uživo putem interaktivne platforme dnevnik.hr/glasaj. Također, nedjeljna rubrika Poziv obrađuje priče koje šalju izravno gledatelji, čime im dodatno im daje glas i omogućava da se njihovi problemi čuju na nacionalnoj razini.