Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ovogodišnja je Knjižnica godine

Nacionalna i sveučilišna knjižnica - NSK
Foto: ZG express

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu dobitnica je priznanja Knjižnica godine koje se dodjeljuje za ostvarene iznimne rezultate u području kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama.

Svečanost dodjele ovog značajnog priznanja središnji je događaj obilježavanja ovogodišnjeg jubilarnog desetog Dana hrvatskih knjižnica kojeg organizira Hrvatsko knjižničarsko društvo i održat će se 11. studenoga u 13 sati uz izravan prijenos koji će se moći pratiti na Facebook stranici Društva.

NSK kao najstarija i najveća hrvatska knjižnica koja obavlja djelatnosti nacionalne knjižnice i središnje knjižnice Sveučilišta u Zagrebu svoje vrijednosti uspostavlja i njeguje na tradiciji dugoj preko četiri stoljeća, organizira inovativne, kreativne, suvremene, dinamične i kvalitetne knjižnične usluge i programe u digitalnom okruženju namijenjene cjelokupnoj knjižničarskoj zajednici i svim građanima Republike Hrvatske te pridonosi razvoju nacionalne e-infrastrukture.

NSK izrađuje suvremene smjernice za razvoj hrvatskoga knjižničarstva i svih vrsta knjižnica, a sve to zahvaljujući profesionalnom i predanom radu djelatnika knjižnice i suradnji s nadležnim ministarstvima te na korist i zadovoljstvo svojih korisnika i hrvatskih građana.

Knjižnica je u izazovnoj 2020. godini, koju su obilježili pandemija koronavirusa i potres u Zagrebu, pružala savjetodavnu, stručnu i tehničku podršku svim knjižnicama u Republici Hrvatskoj, nastavljajući provoditi planirane programe i projekte od kojih se posebno ističu Portal matične djelatnosti knjižnica Republike Hrvatske, projekt Središnji sustav narodnih knjižnica: distribucija i upravljanje sadržajima, tri EU projekta Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija, Traditional children’s stories for a common future – TRACE i projekt e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine kojeg provodi Ministarstvo kulture i medija u partnerstvu sa Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, Hrvatskim državnim arhivom, Muzejom za umjetnost i obrt i Hrvatskom radiotelevizijom.

U 2020. godini s radom je počeo Digitalni laboratorij NSK, predstavljena je mobilna aplikacija Smart Library NSK kao i novi dizajn mrežne stranice Hrvatskog arhiva weba koji u istoj godini preuzima i nova tematska harvestiranja na aktualne teme poput potresa u Zagrebu i bolesti COVID-19, a Knjižnica je započela i niz aktivnosti kojima nastoji upoznati građane s vrijednom građom NSK te ih potaknuti na kreativno korištenje digitalne kulturne baštine dostupne na sadržajno bogatom portalu Digitalne zbirke NSK.

Knjižnica je organizirala i nekoliko značajnih domaćih i međunarodnih izložbi te sudjelovala u programima i kampanjama poticanja čitanja u Republici Hrvatskoj poput ovogodišnje prve virtualne Noći knjige.