Obilježena godišnjica pogibije snimatelja HRT-a Gordana Lederera

Na današnji dan poginuo je snimatelj HRT-a Goran Lederer
Foto: HRT

Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice pokraj spomen-obilježja “Slomljeni pejzaž” danas se obilježila 29. godišnjica pogibije Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radiotelevizije koji je 1991. poginuo na tome mjestu snimajući hrvatske branitelje i prenoseći istinu o Domovinskom ratu, objavio je HRT.

Na dan pogibije, na brdu Čukur izišao je iz zaklona kako bi snimio branitelje u obrani Pounja. Smrtno je pogođen snajperskim metkom, imao je 33 godine.

Na današnji dan poginuo je snimatelj HRT-a Gordan Lederer
Foto: HRT

Kao ratni snimatelj kamerom izvješćuje za Hrvatsku televiziju sa svih bojišta. Iza sebe je ostavio mnoge zapise o prvim danima Domovinskog rata, koji su poslije montirani u legendarna Banijska ratna praskozorja.

“Taj dan Gordan Lederer prepoznao je svoju ulogu, kao odgovoran domoljub kamerom je svjedočio istini, svjedočio je što se događa u Pounju, što se događa na ulazu u Hrvatsku Kostajnicu, koliku žrtvu podnose hrvatski branitelji, s kolikom snagom i s kolikim domoljubljem brane Hrvatsku Kostajnicu i ova hrvatska mjesta, rekao je Tomo Medved”, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja.

U spomen na Gordana Lederera vijence su položili glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, izaslanik premijera ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, izaslanica predsjednika RH Melita Mulić, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan te predstavnici braniteljskih udruga.

Gordan Lederer poginuo je na današnji dan 1991. u 33. godini na radnom zadatku na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice. Pogođen je metkom iz snajpera tijekom snimanja hrvatskih branitelja u njihovoj akciji za vrijeme srpskih napada na Pounje. Iza sebe je ostavio mnoge zapise o prvim danima rata, poslije montirane u legendarna Banijska ratna praskozorja.

Ubojica je poznat, no prema zakonu o oprostu nikad nije odgovarao. Tadašnji vrh JNA nije dopustio da se ranjenoga Lederera helikopterom prebaci u Zagreb.

Umro je tijekom višesatnog prijevoza lokalnim cestama. Jedan od branitelja, koji je tada na Čukuru pokušao spasiti Gordana Lederera, današnji je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.