NA DANAŠNJI DAN: Rođen general Bobetko, osnovana Liga naroda, NATO usvojio plan “Partnerstvo za mir”

Foto: MORH, Picryl, NATO

Dogodilo se na današnji dan – 10. siječnja

49. pr. Kr.
Julije Cezar, izgovarajući čuvenu rečenicu: “Kocka je bačena”, prelazi rječicu Rubikon i započinje građanski rat.

1901.
Antun Lučić, pomorski časnik i mineralog, otvorio je prvu naftnu bušotinu u Teksasu u mjestu Spindletop, kraj Beaumonta.

1902.
– U Požegi je rođen veliki hrvatski pjesnik i prevoditelj Dobriša Cesarić (umro u Zagreb 18. prosinca 1980.). U književnosti se prvi put, kao četrnaestogodišnjak, pojavio 1916. godine pjesmom “I ja ljubim” koja je objavljena u zagrebačkom omladinskom listu Pobratim. S Vjekoslavom Majerom pokrenuo je 1923. časopis Ozon. Pisao je pjesme, kritičko-memoarsku prozu i objavljivao prepjeve s njemačkoga, ruskoga, bugarskoga i slov. jezika. Prvu je pjesmu objavio 1916. u Pobratimu, a pjesničku afirmaciju stekao je u vodećim književnim časopisima (Kritika, Savremenik, Literatura, Književnik, Hrvatska revija), no najviše pjesama objavio je u Krležinoj Književnoj republici.

1919.
– Rođen Janko Bobetko, general Hrvatske vojske.

1920.
– Na inicijativu američkog predsjednika Wilsona osnovana Liga naroda sa sjedištem u Ženevi. Svrha joj je bila osiguranje mira i međunarodne suradnje. Temeljni propis lige naroda bio je Pakt od 26 članaka usvojen na mirovnoj konfernciji 28. travnja 1919., koji je zatim unesen u mirovne ugovore zaključene 1919/20. Nestala je tijekom Drugog svjetskog rata, kao posljedica neučinkovitosti same organizacije. Naslijedili su ju Ujedinjeni narodi.

1928.
– Umro Ivan Merz, hrvatski blaženik

1979.
– Umro hrvatski kipar Antun Augustinčić.

1945.
– Poznati engleski glazbenik Rod Stewart rođen je na današnji dan u Londonu pod punim imenom Roderick David Stewart. U svojoj bogatoj karijeri bio je član mnogobrojnih bendova, a neke od poznatijih pjesama su mu “Sailing”, “Forever Young”, “Downtown Train” i druge.

1946.
– Započelo je prvo zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

1990.
– Izvršno vijeće Sabora SR Hrvatske podržalo inicijativu za promjenu Ustava SRH, kako bi se stvorile pretpostavke za demokratizaciju društva i promjenu izbornog zakonodavstva.

1992.
– Na dužnost zapovjednika novouspostavljene Druge vojne oblasti JNA sa sedištem u Sarajevu, koja je obuhvaćala prostore zapadne Slavonije, Banije, Korduna, Like, Kninske krajine (sa izlaskom na more) i BiH, postavljen je general Milutin Kukanjac, dotadašnji zapovjednik 3. vojne oblasti JNA (kojoj je središte bilo u Skopju).

1994.
– U Bruxellesu na “najznačajnijem skupu NATO-a nakon sloma komunizma” usvojen plan “Partnerstvo za mir”, na temelju kojeg će se razvijati suradnja s bivšim komunističkim zemljama istočne Europe.

1998.
– Umro hrvatski političar i narodni tribun Josip Pankretić.

2011. – Umro Boško Petrović, hrvatski glazbenik. Bio je hrvatski vibrafonist, skladatelj, vođa sastava, producent, promotor, diskograf i jazz edukator. Osnovao je popularni jazz sastav “Zagreb Jazz Quartet” u kojem su, osim njega, svirali još Zlatko Kružić (glasovir), Zdravko Šatrak (kontrabas) i Ivica Gereg (bubnjevi). Bio je vlasnik B.P. kluba u Zagrebu, u kojemu su nastupali brojni svjetski glazbenici.

2016. – Umro David Bowie, britanski rock glazbenik, skladatelj, producent, aranžer i glumac.

dd0110