Na Bundeku održana javnozdravstvena akcija Djeluj sada!

Foto: Grad Zagreb

Na SRC Bundek jučer je održana najposjećenija javnozdravstvena akcija besplatnih preventivnih pregleda madeža pod nazivom “Djeluj sada!”, a koju je organizirao Grad Zagreb u suradnji s partnerima.

Dvadeset liječnika specijalista s Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice“, Referentnog centre za melanom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb pregledavalo je građane tijekom cijelog dana.

Foto: Grad Zagreb

Izaslanica gradonačelnika Romana Galić je naglasila kako je Grad Zagreb predvodnik u promicanju zdravlja, prevenciji i ranom otkrivanju melanoma osvrnuvši se na to da veliki broj novo otkrivenih melanoma potvrđuje činjenicu kako je ovakve akcije potrebno provoditi što češće kao i educirati građane o načinima i važnosti prevencije.

Voditeljica javnozdravstveno – preventivnog projekta Djeluj sada! Mirela Šentija Knežević izvijestila je kako je na akciji preventivnih pregleda madeža bez uputnice i prethodne najave ukupno pregledano 1.050 građana te je detektirano 96 suspektnih zloćudnih tumora kože, od čega 14 suspektnih melanoma i 82 suspektna nemelanomska zloćudna tumora kože, podsjetivši kako se rak kože može pobijediti ako se otkrije na vrijeme te koliko je važno kontinuirano provoditi edukaciju o načinima prepoznavanja tumora kože i važnosti samopregleda madeža ABCDE metodom kao i informiranje o štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje te pravilnim načinima zaštite od UV zračenja.

Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska – CroMSIC u sklopu akcije je za najmlađe organizirala edukativne radionice o prihvatljivom ponašanju na suncu dok je Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb prezentiralo kako pružiti pomoć i kardiopulmonalnu reanimaciju osobi koja je bez svijesti i koja ne diše.

Doc. dr. sc. Marija Buljan, dr. med., predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože ,,Zdravi pod suncem” posebno je naglasila koja su tri ključna polja u borbi protiv zloćudnih tumora kože – poticanje svijesti o rizičnim čimbenicima za razvoj zloćudnih tumora kože, smanjenje pretjeranog izlaganja UV zrakama i stvaranje navike samopregleda.