MUŠKI TRIO: “Doru 2023” vode Duško Ćurlić, Mario Battifiaca i Marko Tolja, donosimo njihove prve izjave

MUŠKI TRIO: "Doru 2023" vode Duško Ćurlić, Mario Battifiaca i Marko Tolja, donosimo njihove prve izjave
Foto: Dario Njavro / HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) objavila je tko će biti ovogodišnji voditeljski trojac “Dore 2023”. Ove godine taj će posao odraditi voditi trojica voditelja: Duško Ćurlić, Mario Battifiaca i Marko Tolja.

Nakon lanjskih tri “Gracije iz HRT Croatije”, prvi put u povijesti Hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije, otkako se Dora prije tri godine vratila u Opatiju, tri najveća imena hrvatskog TV i showbiza: legendarni i od večeras dobitnik Zlatnog studija za TV osobu godine Duško Ćurlić, pobjednik pretposljednje sezone HRT-ova showa “Zvijezde pjevaju” i nenadmašni showman Mario Lipovšek Battifiaca (ovaj put bez svoje “gore polovice” Roberta Ferlina!), te “hrvatski Sinatra” i karizmatični član prošlosezonskog prime-time glazbenog showa “Zvijezde pjevaju” – Marko Tolja!

U nastavku pročitajte prve reakcije i izjave za medije ovogodišnjih voditelja “Dore 2023”:

MARKO TOLJA: “Na Dori sam kao pjevač bio dvaput, i to dosta davno – tako da me ovaj povratak na festival u nekoj drugoj ulozi baš veseli. Mario i ja smo već uigran tandem sa ‘Zvijezde pjevaju’, a Duško je tu da – kao dugogodišnji voditelj Dore i vrhunski profesionalac, te naš najbolji komentator svih izravnih prijenosa HRT-a s Eurosonga svih vremena – nas dvojicu ‘ukroti’ koliko je to god moguće…(smijeh) Pjesme su najbitnije, a mi ćemo dati sve od sebe da cijela ta čarobna i spektakularna večer iz Opatije protekne zabavno i ležerno”.

MARIO LIPOVŠEK BATTIFIACA: “Jako sam sretan što ću na pozornicu ‘Dore’ donijeti malo ‘svoje’ svjetlosti – u svakom slučaju, bit će zanimljivo i uzbudljivo raditi s voditeljskim veteranom TV zabave na HRT-u i njegovim dobrim duhom, Duškom Ćurlićem. A s Markom Toljom je već druga priča: njega ću pokušati ‘sabotirati’ gdje god i kad god to stignem, hahahaha… Iskreno se veselim Opatiji i Dori. Kada ćemo doznati koja će nas pjesma predstavljati na ovogodišnjem Eurosongu u Liverpoolu – jer akteri su zapravo pjevači, a mi smo tu samo kao svojevrsno ‘vezivno tkivo’… I hvala HRT-u na ukazanom povjerenju, a gledateljima naše najbolje i jedine prave, ‘velike televizije u Hrvata’ – obećajem da neće požaliti svojih ‘ojrića’ kad će glasovati za svoje favorite na Dori… Jedva čekam – i vidimo se u Opatiji!”

DUŠKO ĆURLIĆ: “Prije svega, hvala na povjerenju da ponovno budem u ulozi domaćina ‘Dore’ u Opatiji. Ove godine, u jednoj kombinaciji s dva ‘mučka’ suvoditelja – koji će svaki na svoj način donijeti svoj pečat na scenu. Doduše, još se svađamo koji će koju haljinu odjenuti, ali i to ćemo dogovoriti… (smijeh).

Inače,u povijesti naše ‘Dore’ ovo nije prvi put da je ovakva kombinacija dobila povjerenje. Naime, 2005. vodili su je Robert Ferlin, Zlatko Turkalj, Mirko Fodor i moja malenkost. Tada je pobijedio Boris Novković s pjesmom “Vukovi umiru sami” – i imao sjajan nastup u Kijevu te godine, i zauzeo odlično mjesto. Otkad se ‘Dora’ vratila tamo gdje prirodno pripada, u Opatiju, imali smo prije par godina i sjajnu kombinaciju četiri voditeljice na sceni. Blistale su i sjajno to odvodile Barbara Kolar, Daniela Trbović, Doris Pinčić i Jelena Glišić. Tako da ništa novoga nije ovogodišnja odluka uredništva donijela, ali moram priznati veliki je izazov – budući da je Dora ne samo izbor Hrvatske pjesme za pjesmu eurovizije nego i jedna od najgledanijih emisija u programu HRT-a.

Bez obzira na to što sam do sada vodio više od 15 finala, uvijek je to jedna posebna trema, ona pozitivna, uvijek nekako osjetite posebnu odgovornost prema toj večeri. ‘Dora’ je ipak više od samog posla. Drago mi je da će ponovno naši gledatelji u kombinaciji sa žirijima imati priliku odlučiti koja pjesma ide u svibnju na veliku scenu Eurosonga u Liverpool. Najbolja usporedba koju sam ikada čuo jest ona koja uspoređuje Eurosong i ‘kolač viška’. Taj kolač vam u stvari ne treba, ali ga ipak pojedete i nije vam žao, bez obzira što ste mogli i bez njega…

Punih 17 godina prenosim Eurosong i zaista sam vidio svakakvih nastupa, svakakvih scena, čuda tehnike i raznih efekata, voditelja i voditeljica, pobjednika i onih koji su tamo samo radi skretanja pažnje na sebe.
Veselim se i Liverpoolu – jer sam siguran da će pokušati iskreno napraviti vrhunsku televizijsku produkciju i spektakl za cijeli svijet i EU.

A našoj pjesmi, koja god pobijedi u Opatiji, želim da vjeruje u sebe, da ima priču i da te tri minute pokaže milijunskom gledateljstvu zašto su tu.
Nema recepta za uspjeh, vremena su drukčija, mnoge platforme virtualnog svijeta odrade velik dio priče oko pjesme i nastupa… Ali jedno je sigurno: moraš biti svoj i moraš vjerovati u to što predstavljaš na sceni. Zvuči jednostavno, ali vjerujte mi nimalo nije.
I još nešto: sinoć sam nagrađen nagradom “Zlatni studio” za TV voditelja godine. I zaista bih i ovom prilikom htio zahvaliti svima koji su glasovali za mene u tako jakoj konkurenciji – i koji su mi dali motiv više da se i dalje trudim – svoj posao raditi iskreno, uz maksimalno poštovanje gledatelja i našega posla. Hvala svima – i nadam se da ćete biti s nama, uz izravni HRT-ov prijenos ‘Dore 2023.’, u subotu, 11 veljače iz Opatije”.