Ministar odgovorio na dva važna pitanja: Kad će se zatvoriti škole? Koliko ljudi u RH može oboljeti?

Vili Beroš
Vili Beroš | Foto: Screenshot HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš jutros je na Prvom programu Hrvatskog radija, u emisiji “U mreži prvog”, komentirao aktualno stanje s koronavirusom u Hrvatskoj.

“Svaka epidemija ima svoj početak, kulminaciju i kraju. U Kini ide prema kraju, a mi smo u Europi na početku. Ipak, dobro se držimo, a zbog naših mjera koje smo uveli. Kupili smo nešto vremena u odnosu na okolne zemlje. Promišljamo o funkcioniranju zdravstvenog sustava na optimalan način. Učimo na greškama kineskih i talijanskih zdravstvenih vlasti. Pokazalo se do sada da se preopterećenost zdravstvenog sustava najveći uzrok širenja epidemije. Pokušavamo naći optimalne odgovore. Epidemiološka situacija u RH je adekvatna, raste broj oboljelih. No, to su oboljeli koji su došli izvana, ali nema slobodne cirkulacije. Kada i ako se to dogodi, onda ćemo reagirati”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, objavio je HRT.

Ministar Beroš iznio je i razmišljanja koliko bi mogli imati zaraženih u Hrvatskoj.

“Ako kompariramo s Kinom i brojem stanovnika, onda dolazimo do promila. Dakle radi se o broju zaraženih od 0.006 promila u populaciji. U ovom trenutku epidemija jenjava, nadamo se da će uskoro završiti. U Italiji je nešto veći, oko 0.025 promila. Ako vučemo korelacije, očekujemo i sličan broj u Hrvatskoj. Hoće li to biti tisuću ili dvije, irelevantno je. Naglasimo još jednom da će kod 80 posto oboljelih klinička slika biti blažeg oblika”, rekao je Beroš.

Komentirajući slučaj dolaska zaraženog roditelja s djetetom u bolnicu Klaićevu, ministar je rekao da mu nije “jasno da netko može ugroziti vlastito zdravlje, zdravlje svoje djece i drugih građana”.

“Očito ima izuzetaka koji se ponašaju neodgovorno te mislim da će represivni aparat morati odraditi svoje. To je apsolutno neprikladno ponašanje”, dodaje.

“Da je zatvaranje škola čarobni štapić, one bi bile zatvorene. Specifična je stvar s djecom. Ona uglavnom ne obolijevaju, ali mogu biti transmiteri. Stav je većine europskih zemalja da se, ako nema lokalne transmisije, škole ne zatvaraju. Kada se detektira prvi slučaj transmisije među pučanstvo, poduzet ćemo nove mjere, a to je i zatvaranje škola”, ističe Beroš.

Odgovorio je i na pitanje kada bi djeca mogla ponovno krenuti na nastavu u školske klupe: “To bi moglo biti kada padne broj novooboljelih, kada epidemiološka situacija bude mirnija. Vidimo da se sada to događa u Kini, ako ćemo vući vremenske relacije, onda možemo to zamisliti u RH. Otprilike četiri mjeseca, odnosno nešto manje.”

Komentari