MARKOTIĆ UPOZORAVA: Moramo biti oprezni, moguće su nove varijante virusa COVID-19

Foto: Screenshot

Stožer civilne zaštite iz dana u dan objavljuje izvješća o pandemiji koronavirusa. Današnje kaže da Hrvatska u posljednja 24 sata bilježi 773 nova slučaja zaraze, da je 326 pacijenata na bolničkom liječenju, od čeka ih je 11 na respiratoru, te da je jedna osoba preminula.

No, ta izviješća više ne izazivaju osobitu pažnju javnosti, pa se stječe dojam da je pandemija iza nas. No, stručnjaci ne misle tako!

Prof. dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, ističe da i dalje moramo biti oprezni jer ne znamo hoće li se pojaviti neke nove varijate virusa.

“Bitno je pratiti što će se idućih mjeseci događati u Južnoj Americi i Australiji i hoće li se kod njih tijekom zime pojaviti neke nove varijante virusa. Također je važno znati što će se događati u južnoj Africi, gdje uvijek postoje mogućnosti za nove varijante. Ondje su trenutačno ‘u opticaju’ omikron BA.4. i BA.5., za koje je utvrđeno da se brže šire od one izvorne varijante omikrona, ali oblik bolesti ipak nije teži. U svakom slučaju, jesen moramo dočekati spremni”, izjavila je Markotić za Jutarji list.

“Za sada znamo da je omikron jedini koji cirkulira svijetom, ali ne znamo hoće li se s vremenom pojaviti neki novi soj. Ipak, bit ćemo spremniji ako se to i dogodi. Sigurno je da moramo ostati oprezni, da ne zakasnimo s intervencijom bude li trebalo”, dodala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.