Mađarska predsjednica Katalin Novak podnijela ostavku: “Pogriješila sam…”

Foto: Palácio do Planalto / Flickr / CC BY 2.0 DEED

Mađarska predsjednica Katalin Novak podnijela je ostavku nakon što se našla pod velikim pritiskom zbog pomilovanja muškarca koji je osuđen kao pomagač u prikrivanju slučaja seksualnog zlostavljanja u dječjem domu, objavio je Index.

Novak je prekinula turneju po Bliskom istoku kako bi se vratila u Mađarsku i odgovorila na sve brojnija pitanja o svojoj ulozi u pomilovanju dotične osobe.

Tijekom televizijske objave započela je svoju izjavu riječima: “Ne obraćam se političarima, kreatorima politike, već ljudima kojima sam se zaklela služiti prije dvije godine.”

“Pogriješila sam… Danas je zadnji dan da vam se obraćam kao predsjednica”, rekla je Novak u govoru koji je prenosila državna televizija.

Predsjednica je u objavi zahvalila svojoj obitelji i svima koji su joj pomogli u radu. “Politika je težak, ponekad okrutan svijet”, istaknula je. Obraćanje je završila citirajući himnu: “Bože, blagoslovi Mađare.”

Ranije ovog tjedna premijer Viktor Orban nagovijestio je da će predložiti ustavni amandman o pravu na pomilovanje koji bi onemogućio pomilovanje osuđenika uključenih u slučajeve zlostavljanja djece.